00:19 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕTEπ) Βέρνερ Χόγερ.

Δράσεις για μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ.

Υποδεχόμενος τον κ. Χόγερ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Αθήνα έχει φιλόδοξα σχέδια για το 2020 και προσβλέπει στη στήριξη της ΕΤΕπ σε πολλά μέτωπα, περιλαμβανομένης της προσπάθειας για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Από την πλευρά του ο κ. Χόγερ επεσήμανε πως «τώρα που έχετε ξεπεράσει τα χειρότερα έχουμε σκοπό να μείνουμε εδώ, μετά την κρίση» και πρόσθεσε πως η παρουσία της ΕΤΕπ στην Ελλάδα κινείται σε επίπεδο-ρεκόρ, πάνω από 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Χόγερ, αναλογικά με τον πληθυσμό, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είπε επίσης ότι εκτιμά την έμφαση που δίνει η Ελλάδα στις δράσεις για το κλίμα, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά πως «μπορούμε να δούμε τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα ως μια σημαντική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα φυσικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για απαιτητικό εγχείρημα και στάθηκε στην ανάγκη «να συνεργαστούμε ώστε οι πολίτες στις περιοχές που παράγουν λιγνίτη να αισθανθούν ασφαλείς ότι θα έχουν μπροστά τους ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Χόγερ ανταπάντησε πως η «δίκαιη μετάβαση» είναι κλειδί για τους πολίτες, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «θα χάσουμε τη στήριξη τους για τη μετάβαση προς έναν κόσμο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα».

Τι συζητήθηκε

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, μέσα από ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα.

Όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, η ΕΤΕπ θα παίξει σημαντικό ρόλο στο σχέδιο της Κομισιόν για δίκαιη μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία, με την τράπεζα να δεσμεύεται πως θα «ξεκλειδώσει» χρηματοδότηση ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για έργα φιλικά προς το περιβάλλον έως το 2030, τερματίζοντας παράλληλα τη στήριξη ενεργειακών έργων που αξιοποιούν υδρογονάνθρακες από το τέλος του 2021.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τα σχέδια της κυβέρνησης για τη συνεργασία με την ΕΤΕπ και για το 2020 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα με τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, από την αρχή της χρονιάς έχουν υπογραφεί νέα δάνεια για επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, με την κυβέρνηση να προτρέπει την ΕΤΕπ να εμπλακεί στη χρηματοδότηση του βορείου τμήματος του Ε65.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμός στη Βουλή: Μητσοτάκης και Τσίπρας «τσακώθηκαν» για τον... Βαρουφάκη

Ο Βαρουφάκης κατέθεσε στη Βουλή τις ηχογραφήσεις του Eurogroup του 2015 - Το «όχι» του Τασούλα

Tags:
Μέγαρο Μαξίμου, οικονομία, Κυριάκος Μητσοτάκης, επενδύσεις, τράπεζα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK