20:00 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εκτός της λίστας με τα προϊόντα που υποβάλλονται σε αμερικανικούς δασμούς βρίσκονται ξανά ελληνικά αγαθά όπως το λάδι, τα τυριά και το κρασί.

Σε εξαίρεση βασικών ελληνικών προϊόντων από τη αναθεωρημένη λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Το ελληνικό λάδι, τα προϊόντα ελιάς, τα τυριά, τα κρασιά και τα  συναφή εξαγωγικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ βρίσκονται, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ εκτός λίστας ενώ εξαιρέθηκε και ο χυμός από δαμάσκηνα.

Πρόκειται για μία δεύτερη επιτυχία της κυβέρνησης, τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών,  που επιτεύχθηκε μετά τις  συντονισμένες προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργών  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές  το ζήτημα βρέθηκε στο ψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης με διμερείς απευθείας επαφές.

Μάλιστα, γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις για απαλοιφή των δασμών και στα ροδάκινα, που από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν επιβαρυνθεί με ένα υπερβολικό κόστος από την σχετική απόφαση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της η Ελλάδα τονίζει ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πληγεί δυσανάλογα και απαιτείται η λήψη μέτρων για την άμβλυνση των συνεπειών καθώς και η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας με τις ΗΠΑ, για  να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τομέα του εμπορίου. 

Η οικονομική διπλωματία που αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κοινό πεδίο των συναρμόδιων υπουργείων που ενεργοποιήθηκαν και πέτυχαν τόσο την ενημέρωση των φορέων στην Ελλάδα όσο και την ενημέρωση της Αμερικανικής Διοίκησης που την οδήγησε να υιοθετήσει τα ελληνικά αιτήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Σώστε την παρμεζάνα από τους δασμούς»: Ο πρόεδρος της Parmigiano Reggiano ζητά βοήθεια από την ΕΕ

Αξιωματούχος της ΕΕ: Θα επιβάλουμε δασμούς 35 δισ. ευρώ αν οι ΗΠΑ δασμολογήσουν τα αυτοκίνητα

Tags:
τυρί, λάδι, Ελλάδα, εμπόριο, ΗΠΑ, Δασμοί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK