00:10 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Με διαφορετικό τρόπο επηρεάζει η επιδημία του κορονοϊού την ελληνική οικονομία καθώς κάποιοι τομείς δέχονται χτύπημα, ενώ άλλοι «ανθίζουν». Στην επίδραση της επιδημίας αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα.

Πλήγμα για την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα αλλά και στον αντίποδα όφελος για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, επιφέρει η επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα, σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη Γιώργο Ηλιόπουλου.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, η τουριστική κίνηση από την Κίνα καταγράφει μείωση της τάξης του 70%, ωστόσο, όφελος παρατηρείται για τις ελληνικές εταιρείες τροφίμων, αναλώσιμων ειδών και φαρμακευτικού εξοπλισμού.

Περιγράφοντας την εικόνα στους δρόμους ο πρέσβης αναφέρει:

«Όλοι κυκλοφορούν με μάσκες, όλοι λαμβάνουν αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας, στα κτίρια υπάρχει έλεγχος «ποιος βγαίνει, ποιος μπαίνει». Υπάρχουν πλέον φύλακες παντού, που ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο. Τα εστιατόρια υπολειτουργούν, επιτρέπεται μόνο σε παρέες των τριών ατόμων να κάθονται σε αυτά που είναι ανοιχτά, καθώς τα περισσότερα έχουν κλείσει. Τα εμπορικά κέντρα είναι άδεια. Γενικά ο κόσμος αυτοπεριορίζεται στα σπίτια και βγαίνει έξω μόνο όταν είναι αναγκαίο. Σε ορισμένες επαρχίες τα πράγματα είναι χειρότερα. Υπάρχει απαγόρευση εξόδου των οικογενειών από τα σπίτια και εκδίδεται ένα δελτίο ότι επιτρέπεται σε κάποιο μέλος της οικογενείας να βγαίνει 2-3 φορές την εβδομάδα για να ψωνίζει τα απαραίτητα».

Εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα «μεγάλο δίλημμα» καθώς από τη μία πλευρά πρέπει να διαχειριστεί την κρίση και από την άλλη να επανεκκινήσει την οικονομία της. Αναγνωρίζει ότι τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού που έλαβε η Κίνα «δεν θα μπορούσαν να τα πάρουν πουθενά αλλού. Δεν μπορώ να φανταστώ καμία χώρα στην Ευρώπη που θα μπορούσε να πάρει τέτοια περιοριστικά μέτρα».

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες κάνει λόγο για πειθαρχία και στωικότητα.

«Έχουν μία πειθαρχία στην οποία εμείς δεν είμαστε συνηθισμένοι. Σχεδόν με φανατισμό υπακούν στις οδηγίες. Όλοι φορούν τις μάσκες τους, όταν προχωράς στον δρόμο και δεν φοράς σε στραβοκοιτάνε, σου κάνουν παρατήρηση, αυτοπεριορίζονται στα σπίτια τους. Οι συναθροίσεις έχουν απαγορευτεί, χωρίς αντίρρηση. Όλα έχουν ακυρωθεί: συναυλίες, αθλητικές διοργανώσεις, τα πάντα έχουν ακυρωθεί. Ο κόσμος δεν φέρνει καμία αντίρρηση» σημειώνει.

Οι ελληνικές εταιρείες στην Κίνα

Ο πρέσβης υποστηρίζει ότι κάθε κρίση προσφέρει μία ευκαιρία και μιλώντας για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα επισημαίνει ότι:

«Από ότι καταλαβαίνω, εταιρίες οι οποίες πωλούν τρόφιμα, μάλλον καλά πάνε, ίσως να πουλήσουν και περισσότερο, ίσως γιατί ο κόσμος κάθεται σπίτι του και παραγγέλνει. Εταιρίες οι οποίες ασχολούνται με ιατρικό εξοπλισμό, με αναλώσιμα, με είδη πρώτης ανάγκης, όπως μάσκες, έχουν πάρα πολλά αιτήματα για να πουλήσουν. Ορισμένες εταιρίες όμως θα υποφέρουν. Φαντάζομαι θα υπάρξει μία σοβαρή μείωση στον αριθμό των τουριστών. Υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις και αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό θα χάσουν».

Ειδικά για το τουριστικό ρεύμα αναφέρει οι ακυρώσεις για το προσεχές διάστημα είναι από 56 έως 70%.

Σχετικά με τους Έλληνες που ζουν στην Κίνα, αναφέρει ότι είναι γύρω στους 1.000, μαζί με εκείνους που διαμένουν στο Χονγκ Κονγκ και αρκετοί έχουν επικοινωνήσει με την πρεσβεία προκειμένου να μάθουν αν υπάρχει σχέδιο απομάκρυνσης σε περίπτωση που το αποφασίσουν.

Ερωτηθείς αν φοβάται ο ίδιος και το προσωπικό της πρεσβείας αναφέρει:

«Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο φόβο. Δεν φοβόμαστε. Υπάρχει μία έντονη ανησυχία και ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας έχει αυξομειώσεις. Περισσότερο η δυσκολία είναι στην καθημερινότητα, ότι δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι σου, δεν μπορείς να πας μία βόλτα, ότι δηλαδή η ζωή σου περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους του γραφείου ή του διαμερίσματος σου. Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία, γιατί είναι μία κατάσταση έξω από τα συνηθισμένα. Οι υπάλληλοι έχουν την λογική και την ωριμότητα και αντιμετωπίζουν αυτή την ανησυχία με κοινή λογική και ακολουθώντας τους κανόνες».
Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
τουρισμός, οικονομία, Ελλάδα, Κίνα, πρέσβης, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK