18:37 16 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συνεδρίασε σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επί τάπητος η αναπτυξιακή στρατηγική της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία και η ανάπτυξη απασχόλησαν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία από τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη που έχει οριστεί επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, και τον καθηγητή του London School of Economics, Δημήτρη Βαγιανό.

Σημειώνεται ότι στόχος της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική είναι να καταθέτει συστάσεις προς την κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες που θα πρέπει να κινηθεί ελληνική οικονομία ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί να συγκριθεί με πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το ρόλο και το έργο της Επιτροπής και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τονίζοντας ότι η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελλάδας αποτελεί «εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων των πολιτών της».

«Αν και βγαίνουμε από την κρίση, νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν. Συνεπώς ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την εθνική οικονομία, συμβατό με την απαραίτητη ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, μπορεί να θεραπεύσει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και στο παρελθόν: Το υψηλό δημόσιο χρέος το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία, θεσμική καχεξία, σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- αρνητική αποταμίευση αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε μία αναποτελεσματική κοινωνική στόχευση προς τους πραγματικά ευάλωτους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις «δεν λύνονται με ένα μαγικό ραβδί». Αντίθετα, χρειάζονται πολιτικές που θα υλοποιηθούν με σε βάθος χρόνου. «Γι’ αυτό και ζητήσαμε τη δική σας συνδρομή, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη ματιά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις», παρατήρησε.

Περιγράφοντας το σχέδιο, είπε:

«Είναι μια Ελλάδα η οποία θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες μέσα από ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο που θα τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των πολιτικών μας επιλογών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν πολύ τολμηρό ψηφιακό μετασχηματισμό, όχι μόνο του κράτους αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη συνολικά η ελληνική κοινωνία».

«Ψηφιακές προκλήσεις και κλιματική αλλαγή είναι δύο παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες πρέπει και εμείς να ενσωματώσουμε στις δικές μας πολιτικές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι η Ελλάδα «υπέφερε πολύ τα τελευταία 10 χρόνια», αλλά «υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης».

Αναφερθείς στις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο που καταρτίζεται, ο κ. Πισσαρίδης εξήγησε ότι αναπτύσσεται σε δύο μέρη:

«Στο πρώτο μέρος μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε ας πούμε στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, δηλαδή ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή».

Τα θέματα που απασχόλησαν το ΚΥΣΟΙΠ

Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ παρουσιάστηκαν τα προβλήματα και οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αναλύθηκε το διεθνές περιβάλλον και παρουσιάστηκαν τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Οι τομείς με αναπτυξιακές δυνατότητες είναι:

  • Η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον
  • Ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας
  • Η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics
  • O ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους – η καινοτομία
  • Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός

Σημειώνεται ότι το σχέδιο που προετοιμάζεται θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη των παραπάνω τομέων και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση, εγκρίθηκε η μεταβίβαση έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών. Η έκταση βρίσκεται στην Περαία Θεσσαλονίκης και στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (ThessINTEC). Συνολικά 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικές ομάδες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση στο τεχνολογικό πάρκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση Μητσοτάκη – προέδρου ΕΤΕπ: Στο επίκεντρο δράσεις για το κλίμα

Κομισιόν: Αναθεώρηση προς τα πάνω της ανάπτυξης – Μήνυμα για μεταρρυθμίσεις

Μητσοτάκης και Σταϊκούρας «πανηγυρίζουν» για τα ελληνικά ομόλογα

Tags:
Ελλάδα, Ανάπτυξη, οικονομία, συνεδρίαση, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK