07:55 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει το «παρών» στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, εστάλη το μήνυμα ότι «ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027».

«Δεν θέλουμε να έχουμε μειωμένους πόρους παρά το γεγονός ότι μικραίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτσας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «θα διεκδικήσουμε σε καθεμία από τις προκλήσεις το μερίδιο που μας αναλογεί».

Και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη καλείται συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα: Το πρώτο οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς - το Ηνωμένο Βασίλειο - αποχώρησε από την Ε.Ε., και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό».

Όσον αφορά το Brexit, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως.

«Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων και καθαρών αποδεκτών για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόβλημα, επεσήμανε ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ θα πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ:

  • Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.
  • Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισ. ευρώ, και
  • Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισ. ευρώ.

Η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 15:00 στις Βρυξέλλες, ενώ θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ηγέτες των κρατών-μελών.

«Μας χωρίζουν 230 δισ. ευρώ»

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είμαστε ακόμα μακριά από μία αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση μεταξύ της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κυμαίνεται στα 230 δισ. ευρώ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πέτσας σημείωσε την Τετάρτη ότι «με έναν μικρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή».

Τι είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθορίζει τα όρια των δαπανών της Ε.Ε. για την περίοδο των επόμενων επτά ετών και διασφαλίζει ότι οι δαπάνες αναπτύσσονται κατά τρόπο ομαλό και εντός των ορίων των ιδίων πόρων της. Ταυτόχρονα, ο ετήσιος προϋπολογισμός της Ε.Ε. πρέπει να συμβαδίζει με το ΠΔΠ.

Η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή της πρότασης για τον νέο κανονισμό ΠΔΠ. Η πρόταση της Επιτροπής χρησιμοποιείται ως βάση για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου διασφαλίζεται ότι όλα τα κράτη - μέλη μπορούν να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Όταν το Συμβούλιο καθορίσει τη θέση του, λαμβάνει πολιτική καθοδήγηση από τους ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι συνέρχονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Tags:
κοινός προϋπολογισμός Ευρωζώνης, Προϋπολογισμός, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK