02:37 16 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Διευκρινίσεις για τις αμοιβές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα δίνει με ανακοίνωσή  της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η αμοιβή όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και θα δουλέψουν την Καθαρά Δευτέρα, διευκρινίζει με ανακοίνωση της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και το  Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Η ΓΣΕΕ αναφέρει πως η συγκεκριμένη ημέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

«Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρή Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή», συμπληρώνει.

Η Συνομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως αν οι εργαζόμενοι δεν εργασθούν δεν θα έχουν μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

«Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Καν. Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου),  τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται για την εργασία τους, προσαύξηση μισθού 1/25 οι υπάλληλοι  και ένα επιπλέον ημερομίσθιο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, με την προσαύξηση  75% των αποδοχών τους», αναφέρει ακόμη η ΓΣΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως φέτος η Καθαρά Δευτέρα πέφτει την πρώτη Δευτέρα του Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου.

Tags:
μισθός, ημερομίσθιο, ΓΣΕΕ, αργία, εργαζόμενος, εργαζόμενοι, Καθαρά Δευτέρα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK