09:36 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για το ασφαλιστικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Βήμα προς τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)».

Παράλληλα, το χαρακτήρισε «βήμα» προς την προσαρμογή του στις συνταγματικές επιλογές της ανταποδοτικότητας, της ισότητας και της βιωσιμότητας.

Επίσης, σχολίασε πως με το νομοσχέδιο απεγκλωβίζεται ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας από τις «ναρκοθετημένες περιοχές» των αδιέξοδων ρυθμίσεων του παλαιού συστήματος.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι καθιερώνεται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, πιο δίκαιο, απλό και ανταποδοτικό, που θα ενισχύει την απασχόληση και την παραγωγικότητα, και θα καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση.

«Θεωρώ συνεπώς ότι η εθνική μας αντιπροσωπεία πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτή την κυβερνητική προσπάθεια», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «σε τέτοιας φύσεως ζητήματα, που μας αφορούν όλους, η υπέρβαση της πολιτικής στειρότητας είναι απόδειξη πολιτικής ωριμότητας».

Λύνεται το πρόβλημα με τα αναδρομικά συντάξεων

Μιλώντας για την τροπολογία που κατατέθηκε, στο άρθρο 1, είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ».

Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης είχαν αναρτήσει στο taxis τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, και όχι το έτος στο οποίο αυτά ανάγονταν.

Ως αποτέλεσμα η Φορολογική Διοίκηση καταλόγισε τα παραπάνω ποσά με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, χωρίς να έχει προβεί σε ελέγχους επί τόσα έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί πού πραγματικά ανάγονται, ζητώντας, μεταξύ άλλων, στοιχεία από τους φορείς.

«Μόλις διαπιστώθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση ότι λήγει η πενταετία και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, και μάλιστα για στοιχεία που ήταν στη διάθεσή της, έστειλε χιλιάδες σημειώματα στους φορολογούμενους με συμπληρωματικούς φόρους», σημείωσε.

Στη συνέχεια σημείωσε πως το υπουργείο προχώρησε σε μια συνολική επίλυση.

«Πρώτον ,να προβλέψουμε ότι οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα πληρώσουν τίποτα μέχρι και το τέλος Μαΐου 2020, πράγμα που επιτυγχάνεται με την τροπολογία που ήδη κατατέθηκε. Δεύτερον, σύντομα θα περιληφθούν σε ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών οι διατάξεις με τις οποίες ρυθμίζονται οι περιπτώσεις, όταν εκ παραδρομής επιβλήθηκαν φόροι ή επιβλήθηκαν πρόστιμα για πιστωτικά - μηδενικά εκκαθαριστικά των αναδρομικών 2013 και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια», ανέφερε.
Tags:
ομιλία, Βουλή, ασφάλιση, ασφαλιστικό, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK