19:31 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου εξετάζει ο ΟΠΕΚ, αν συμφωνήσει και η Ρωσία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία.

Τη μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, συνιστά ο ΟΠΕΚ, ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών κρατών, αν συμφωνήσει στην εν λόγω απόφαση και η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της έξαρσης του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Η συγκεκριμένη μείωση θα είναι η μεγαλύτερη από το 2008 και την κορύφωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο ΟΠΕΚ και εταίροι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αναμένεται να παρατείνουν μέχρι τα τέλη του 2020 και την παρούσα μείωση στην παραγωγή, κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η οποία και θα έληγε αυτό το μήνα.

«Διανύουμε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία η έξαρση του ιού Covid-19, έχει σημαντικές επιπτώσεις στις προβλέψεις για την οικονομία και την ζήτηση πετρελαίου για το 2020.» σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Μοχάμεντ Αρκάμπ, μιλώντας στους αρμόδιους υπουργούς των χωρών – μελών του Οργανισμού.

«Περίπλοκες προκλήσεις απαιτούν συλλογικότητα και συντονισμένες ενέργειες» πρόσθεσε.

Συνάντηση εκπροσώπων των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ αλλά και κρατών που δεν ανήκουν στον Οργανισμό, τα οποία αναφέρονται ενίοτε ως ΟΠΕΚ+, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή.

Αν η πρόταση υπερψηφιστεί, ώστε να αποσυρθούν από την αγορά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η συνολική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου των χωρών αυτών, θα φτάσει τα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που σημαίνει το 3,6% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η θέση της Ρωσίας

Την Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας είχε συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογο του στη Βιέννη, ύστερα από την οποία επέστρεψε στη Μόσχα για διαβουλεύσεις και αναμένεται να γυρίσει στη Βιέννη σήμερα Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει επισημάνει πως θα υποστηρίξει την παράταση της μείωσης που επρόκειτο να λήξει αυτό το μήνα αλλά δεν συμφωνεί με περαιτέρω μείωση στην ημερήσια παραγωγή.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της, επισημαίνει πως ο ΟΠΕΚ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ώστε να αποφύγει μια «απότομη» ρευστοποίηση.

Η πετρελαϊκή ζήτηση έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την έξαρση του κορονοϊού, με τις τιμές να έχουν σημειώσει πτώση κατά 20% μέχρι στιγμής, αυτό το χρόνο.

Tags:
κοροναϊός, κορονοϊός, οικονομία, παραγωγή πετρελαίου, Ρωσία, αργό πετρέλαιο, Πετρέλαιο, ΟΠΕΚ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK