18:19 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη λήψη στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, με αντικείμενο τον κορονοϊό, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αξιολογήθηκε εκ νέου η τρέχουσα κατάσταση, ενώ παρουσιάστηκαν διάφορες προτάσεις για «ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο» αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του προβλήματος.

Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υλοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις και σε συνεννόηση με τους εταίρους.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, τον οποίοι επικαλείται το ΑΜΠΕ, τα μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση.

Κατά τον ίδιο, προηγείται η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, όπως για παράδειγμα η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αναστολής πληρωμής ΦΠΑ.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα:

  • Τις περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων, όπως το υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και κινηματογράφων σε νομούς και περιοχές με κρούσματα
  • Τα μέτρα σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο
  • Τα μέτρα για το σύνολο της οικονομίας

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, ο χρόνος ενεργοποίησης των μέτρων θα πραγματοποιείται με περίσκεψη, καθώς «δεν θέλουμε “κορονοποίηση” της οικονομίας».

Πρόωρες οι εκτιμήσεις

Την ίδια ώρα, παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου επεσήμαναν ότι θα ετοιμάσουν προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε νέα σύσκεψη - και εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Πρόσθεσαν δε, ότι είναι πρόωρη μια εκτίμηση για τις οικονομικές απώλειες στον κλάδο, παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων.

Τα έκτακτα μέτρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, λόγω των 45 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, έχει λάβει τα εξής μέτρα:

Παράταση των έκτακτων μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου (σ.σ. κλείσιμο σχολείων, αθλητικών κέντρων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, χώρων συνάθροισης)

  • Αναστολή όλων των οργανωμένων εκδρομών στις περιοχές των παραπάνω νομών (σ.σ. Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθος)
  • Οι εκτός έδρας αναμετρήσεις των αθλητικών ομάδων – κάθε αθλήματος – από τις παραπάνω περιοχές (σ.σ. Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθος), θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών
  • Παρατείνεται η απαγόρευση όλων των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό
Tags:
Μέτρα, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Οικονομίας, κρούσματα, κρούσμα, ιός, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK