20:42 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Η επιδημία του κορονοϊού πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία των πληθυσμών ανά την υφήλιο φαίνεται πως αποτελεί απειλή και για την παγκόσμια οικονομία.

Το πρόβλημα με την επιδημία κορονοϊού πλέον δεν επικεντρώνεται μόνο στην Κίνα απ’ όπου ξεκίνησε στην επαρχία Χουμπέι και συγκεκριμένα στην πόλη Γουχάν, αλλά έχει πλήξει περισσότερες από 80 χώρες.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Οικονομικής συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) χαρακτήρισε τον κορονοϊό Covid-19 ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, από την επιδημία του κορονοϊού αναμένεται να πληγούν ο τουρισμός και η προσφορά, με το ρυθμό ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία να πέφτει στο 2,4% για το σύνολο του 2019.

Σε περίπτωση που ο Covid-19 μεταδοθεί ευρέως στις ασιατικές οικονομίας και στις ανεπτυγμένες χώρες, ο ρυθμός ανάπτυξης για  την παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 1,5%.

Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έσπευσε να μειώσει το βασικό επιτόκιο από το 1,5% στο 1%, ενώ από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δια στόματος της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε έτοιμη να αναλάβει σχετική δράση.

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ, αποφασίστηκε η διάθεση 50 δις. δολαρίων στις χώρες με τα σοβαρότερα προβλήματα από την επιδημία κορονοϊού Covid, σημειώνοντας ότι τον Απρίλη θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών του όσον αφορά στις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση όπως και οι υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζουν τη βαρύτητα της επιδημίας του κορονοϊού για την παγκόσμια οικονομία και στο Eurogroup στις 16 Μαρτίου, η ΕΕ θα προχωρήσει σε σχετικές αποφάσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
παγκόσμια οικονομία, ελληνική οικονομία, οικονομία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK