ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τη Δευτέρα.

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και όπως εξήγησε εδράζονται σε τέσσερις πυλώνες τους οποίους και περιέγραψε αναλυτικά:

1ος πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας έχει τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.

Έχει ήδη αποσταλεί μέσω ΑΑΔΕ ενημερωτικό υλικό για τον κορονοϊό, υπενθύμισε ο υπουργός.

2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην κάλυψη για έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Ήδη ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού», όπως δήλωσε.

3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού στα οικονομικά

Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης, όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας και παρουσίασε την πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων.

Τα μέτρα είναι:

  • Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών με παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.
  • Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, «ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας».
  • Αναστέλλονται οι διοικητικές απαιτήσεις, όπως η προαναγγελία για υπερωρίες-υπερεργασία, προκειμένου να διευκολύνεται η σταδιακή πρόσβαση των εργαζομένων για την αποφυγή συνωστισμού στον χώρο εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν θίγονται οι υφιστάμενες διατάξεις για τις υπερωρίες-υπερεργασία και τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης. Παρέχεται διευκόλυνση για την εξ αποστάσεως εργασία, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι έκτακτα και προσωρινά.

4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι αφού αξιολογηθεί η κατάσταση το Eurogroup της επόμενης εβδομάδος, «θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ για αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού, αλλά και τόνωση της απασχόλησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων ρευστότητας».

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Χρήστος Σταϊκούρας, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK