20:48 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Στην ανακοίνωση εκτάκτων μέτρων για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγγειλε οκτώ παρεμβάσεις για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας της διάδοσης του κορονοϊού.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «με μεθοδικότητα και προνοητικότητα, σε απόλυτη συνοχή και συνεργασία, αναλαμβάνουμε συνεχώς συνεκτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι σημαντικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή».

Ενισχύεται το σύστημα δημόσιας υγείας

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, το σύστημα της δημόσιας υγείας θα ενισχυθεί περαιτέρω με 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, ενώ όπως εκτιμά ο ίδιος, οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία, κυρίως για εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών

Ο κ. Σταϊκούρας, επεσήμανε πως παρέχεται ευελιξία στα ωράρια εργασίας των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία, με την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητάς τους λόγω κορονοϊού

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δίνεται η δυνατότητα, στις ίδιες επιχειρήσεις, η δυνατότητα αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα ακολουθήσουν άμεσα και αντίστοιχα μέτρα για επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται δραστικά από τον κορονοϊό.

Μηχανισμός παρακολούθησης κλάδων και περιοχών με σημαντική πτώση της οικονομικής τους δραστηριότητας

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ, της ΑΑΔΕ, των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Υπουργείου Εργασίας και του ιδιωτικού τομέα, σε ημερήσια βάση θα πραγματοποιείται έγκαιρη, στοχευμένη και αποτελεσματική παρέμβαση σε οικονομικούς κλάδους και περιοχές όπου παρατηρείται πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τα αποτελέσματα του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν για την εξειδίκευση μέτρων, άμεσα, τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Στήριξη εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, όπου αναστέλλονται οι πληρωμές από επιχειρήσεις που πλήυτονται από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα νομοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους.

«Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση. Οι παρεμβάσεις αυτές θα εφαρμόζονται σταδιακά και συνδυαστικά με τους άλλους πυλώνες έκτακτων μέτρων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων, με τρόπο άμεσο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό», τόνισε.

Αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως άμεσα, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, κάτι που στοχεύει στην την αύξηση της ρευστότητας της οικονομίας.

Ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους

Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως τα συναρμόδια Υπουργεία βρίσκονται σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες.

«Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α.
Για τον σκοπό αυτό, θα συνεκτιμηθούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι επικείμενες της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλλει και το τραπεζικό σύστημα».

Επιπλέον, τόνισε πως η βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να υποστηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτου μεγέθους επιχείρησης, ενώ οι τράπεζες θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους.

Διεκδίκηση δημοσιονομικού χώρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε πως η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί:

  • να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης,
  • να ισχύσει αυτή η ευελιξία για τη χώρα μας αναφορικά με τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, και
  • να διευρυνθούν κατάλληλα οι δαπάνες που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
  • Δαπάνες για να στηριχθούν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολίτες και συστήματα υγείας.

Κλείνοντας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης θα είναι συνεχείς, έγκαιρες και στοχευμένες, ενώ την ίδια στιγμή «εργαζόμαστε με σύνεση και ενότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Στις δύσκολες αυτές στιγμές η Πολιτεία, και σε οικονομικό επίπεδο, θα βρεθεί δίπλα στον πολίτη και τις επιχειρήσεις».

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Υπουργείο Οικονομικών, υπουργός Οικονομικών, οικονομική ενίσχυση, ελληνική οικονομία, οικονομία, Χρήστος Σταϊκούρας, μέτρα προστασίας, μέτρα ασφαλείας, Μέτρα, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK