21:50 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (1787)
0 31
Βρείτε μας

Τι φέρνει ο κορονοϊός στην ελληνική οικονομία; Ποια είναι τα βασικά σενάρια και ποιες οι επιπτώσεις; Το Sputnik μίλησε με τον Παναγιώτη Λιαργκόβα, πρόεδρο του ΚΕΠΕ, που εκπόνησε τη σχετική μελέτη.

Το ήπιο, το μετριοπαθές και το δυσμενές. Αυτά είναι τα σενάρια που ενδέχεται να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία, υπό την επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας, έπειτα από τη σχετική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

  • Το «Ήπιο σενάριο» θέλει τον νέο ιό να περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου
  • Το «Μετριοπαθές σενάριο» να περιορίζεται και να ελέγχεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2020
  • Το «Δυσμενές σενάριο» θέλει τον ιό να επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Κάθε σενάριο, σε άμεση συνάφεια με το όνομά του, έχει και τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες για τη χώρα μας.

Ερωτηθείς για τους τομείς που πλήττονται, αλλά και για το αν το ελληνικό κράτος πρέπει και μπορεί να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις που κλείνουν, ο διακεκριμένος οικονομολόγος και πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, απαντά στο Sputnik:

«Θεωρώ δεδομένη την οικονομική στήριξη της πολιτείας απέναντι σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω του κορονοϊού. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα καταστήματα. Μια σειρά από δραστηριότητες και τομείς έχουν ήδη επηρεαστεί ή αναμένονται να επηρεαστούν, όπως οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, αντιμετώπισης, παρακολούθησης της νόσου, οι τουριστικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες, η εστίαση και λοιπές υπηρεσίες (συνέδρια, εκθέσεις, διασκέδαση και ψυχαγωγία), το εμπόριο και οι μεταφορές, οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, τα επενδυτικά έργα, η ιδιωτική κατανάλωση, οι τιμές πρώτων υλών, άλλων αγαθών και υπηρεσιών, η αγορά εργασίας και οι χρηματαγορές. Η δυνατότητα κάλυψης των ζημιών από το κράτος εξαρτάται από την χρονική διάρκεια της κρίσης. Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός μπορεί να σηκώσει το βάρος. Σε λίγο όμως αυτό δεν θα ισχύει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για ποιο από τα τρία σενάρια ενδέχεται να φέρει βασικές ελλείψεις προϊόντων στην αγορά και πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό, επισημαίνει:

«Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξουν βασικές ελλείψεις στην αγορά σε οποιοδήποτε σενάριο. Δυσκολίες, ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν -όχι όμως για τα βασικά είδη κατανάλωσης- στο δυσμενές σενάριο, όπου η επιδημία διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, ως αρμόδιος φορέας, έχει κάνει προβλέψεις για την αντιμετώπιση όλων αυτών των δυσκολιών».

Αναφορικά με τα ποσοστά που χάνει το ΑΕΠ σε κάθε σενάριο και τον αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, απάντησε:

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί από 0,3% έως 1% σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Σε αυτήν την περίπτωση, η απώλεια του δυνητικού ΑΕΠ αναμένεται περίπου στα 2 δισ. €. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί από την ενίσχυση της ευελιξίας της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, που ήδη συζητείται. Αναφέρομαι στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που αυτή τη στιγμή είναι στο 3,5% του ΑΕΠ. Μια μείωση του στόχου από το 3,5% στο 2,5%, μπορεί να αφήσει δημοσιονομικό χώρο περίπου 2 δισ. ευρώ όσο δηλαδή και οι εκτιμώμενες ζημιές».

Στο τρίτο σενάριο, πλήττονται σημαντικά οι εισαγωγές, οι εξαγωγές και ο τουρισμός.

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό με αριθμούς και επί της ουσίας, απαντά;

«Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε από τώρα με αριθμούς, καθότι δεν έχουμε συγκεντρώσει αρκετά δεδομένα. Ωστόσο, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι η επιδημία των κορονοϊού προκαλεί μια απότομη πτώση της ζήτησης, τόσο εγχώρια, όσο και –κυρίως- στο εξωτερικό. Άρα, πλήττονται οι εισαγωγές και ακόμη περισσότερο οι εξαγωγές. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα, η οποία δέχεται συνήθως πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, στο δυσμενές σενάριο, δηλαδή εφόσον η κρίση φτάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα δει τις τουριστικές εισπράξεις – άρα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, να κάνουν μια τεράστια βουτιά προς τα κάτω».

Την ίδια στιγμή, η μελέτη σημειώνει ότι τα σενάρια για την ελληνική οικονομία ενδέχεται να επηρεαστούν, είτε θετικά, είτε αρνητικά, από άλλους παράγοντες, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, όπως η αυξημένη τουριστική κίνηση, αν και εφόσον, η χώρα θεωρηθεί ασφαλής προορισμός σε σχέση με άλλους, η εξέλιξη του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, καθώς και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1787)
Tags:
οικονομία, επιχειρήσεις, Παναγιώτης Λιαργκόβας, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK