ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1727)
0 0 0
Βρείτε μας

Ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, μέχρι στιγμής, οι απώλειες από τις ακυρώσεις για τα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ κινδυνεύουν και πάνω από 38.000 θέσεις εργασίας.

Ο ελληνικός τουρισμός δέχεται ισχυρό χτύπημα από την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, με τις απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία να ανέρχονται σε 522 εκατ. ευρώ εξαιτίας των ακυρώσεων δωματίων και συνεδρίων, ποσό που αντιστοιχεί στον μισό τζίρο για το 2020.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, η οποία διεξήχθη μέχρι και τις 14 Μαρτίου.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται και πτώση στον ρυθμό μελλοντικών κρατήσεων, κατά 72% στο 92% των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και κατά  58% στο 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας σε σχέση με το 2019.

Με βάσει τα σημερινά δεδομένα, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά πως θα έχει ποσοστιαία απώλεια τζίρου το 2020 κατά 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολογίζει ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36% για το σύνολο του έτους.

Όμως, οι επιπτώσεις από τη διάδοση του κορονοϊού επηρεάζονται άμεσα και 38.234 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 20,5% της συνολικής απασχόλησης στα ξενοδοχεία.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός, σε δήλωση που έκανε υπογραμμίζει πως ζούμε μια πρωτοφανή παγκόσμια πρόκληση και αυτή την ώρα το σημαντικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το να σταθούμε δίπλα στις υγειονομικές αρχές που δίνουν τη μάχη με τον  COVID-19. 

«Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνά μας, τα ελληνικά ξενοδοχεία δοκιμάζονται σκληρά. Ως εκ τούτου και με δεδομένη τη στρατηγική σημασία του κλάδου για την πραγματική οικονομία είναι αναγκαία οριζόντια μέτρα στήριξης των ξενοδοχείων και των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς και με ειδική μέριμνα για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Με ευθύνη και σχέδιο μπορούμε να βγούμε νικητές και από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια», κατέληξε ο κ. Βασιλικός.
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1727)
Tags:
Ελλάδα, τουρισμός, ξενοδοχείο, οικονομία, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK