ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2002 διολισθαίνει η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Κάτω των 25 δολαρίων η τιμή του βαρελιού WTI.

Σε ελεύθερη πτώση βαίνει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την κήρυξη «πολέμου» της Σαουδικής Αραβίας» στην τιμή του «μαύρου χρυσού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI στη Νέα Υόρκη βουλιάζουν κατά 8,72% στα 24,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στο Λονδίνο κατακρημνίζονται κατά 4,60% στα 27,41 δολάρια ανά βαρέλι.

Πρόκειται μάλιστα, για τις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων σχεδόν 18 ετών – δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2002.

Η «βαθιά» υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου έρχεται ως συνέπεια τόσο της διαμάχης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για την περικοπή της παγκόσμιας παραγωγής, όσο και των ανησυχιών για την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω του κορονοϊού.

Άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί δεν κρύβουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές χώρες λαμβάνουν έκτακτα οικονομικά μέτρα, με στόχο τη θωράκιση των εθνικών οικονομιών.

Γιατί «πέφτει» το πετρέλαιο

Η «βουτιά» στις διεθνείς τιμές του αργού επέρχεται ως συνέχεια της αποτυχίας των χωρών του ΟΠΕΚ – υπό τη Σαουδική Αραβία – και των συνεργαζόμενων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών – υπό τη Ρωσία - να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει το 2016 να προχωρήσουν σε συντονισμένη μείωση της διεθνούς παραγωγής πετρελαίου, με στόχο τη στήριξη των διεθνών τιμών.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Παρασκευής, δεν επήλθε συμφωνία για την παράταση των συγκεκριμένων μέτρων, κάτι το οποίο προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί έντονες αναταράξεις.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες εξελίξεις επέρχονται εν μέσω της μειωμένης διεθνούς ζήτησης για τον «μαύρο χρυσό», με αποτέλεσμα την κλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτής της Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να διολισθήσει ακόμη και στα 20 δολάρια ανά βαρέλι.

«Η πρόβλεψη για την πετρελαϊκή αγορά είναι ακόμη πιο δυσοίωνη από την αντίστοιχη του 2014, καθώς αναμένεται σημαντική μείωση της ζήτησης λόγω του κορονοϊού» εκτιμά, μεταξύ άλλων, ο Ντάμιεν Κούρβαλιν.

Tags:
τιμές, τιμή, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, χρηματιστήριο, χρηματιστήρια, αργό πετρέλαιο, Πετρέλαιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK