ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χαιρέτισε την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει και την Ελλάδα στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αξίας 750 δισ. ευρώ.

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να ξεκινήσει έκτακτο πρόγραμμα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, μέσω της αγοράς ομολόγων, χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η σημερινή απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού» ανέφερε, σε γραπτή του δήλωση.

Πρόσθεσε δε, ότι «είνα ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν». «Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι».

«Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε»

Και επαναλαμβάνει: «Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι «αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης».

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της Ευρωζώνης – εν μέσω των επιπτώσεων του κορονοϊού – η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2020, θα συμμετέχει και η Ελλάδα, παρότι δεν διαθέτει την κατάλληλη «επενδυτική βαθμίδα» από τους οίκους αξιολόγησης.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Ομόλογα, ομόλογο, κοροναϊός, κορονοϊός, Χρήστος Σταϊκούρας, Κριστίν Λαγκάρντ, ΕΚΤ, ΕΚΤ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK