09:57 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2412)
0 10
Βρείτε μας

Απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση των μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορονοϊό έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Διευκρινίσεις για τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σύμφωνα με τον υπουργό και σε σχέση με το δώρο του Πάσχα, αξιολογείται το ενδεχόμενο κάποιοι επιχειρηματίες να μην το καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους, ενώ σχετικά με την απαγόρευση των απολύσεων τόνισε ότι η ρήτρα δεν θα έχει αναδρομική ισχύ ωστόσο εξετάζεται το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση

Όπως εξήγησε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπάρχει πρόβλεψη στην ΠΝΠ να περιληφθούν στις ευνοϊκές προβλέψεις όλες τις επιχειρήσεις είτε κλείνουν είτε μένουν ανοιχτές.

«Και οι μεν και οι δε περιλαμβάνονται ήδη σε νόμο του κράτους και περικλείουμε και αυτές στις ανακοινώσεις που κάναμε χθες. Εύλογο το ερώτημα ποιες θα μπουν», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μηχανισμός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που παρακολουθεί σε καθημερινή βάση πώς μειώνεται ο τζίρος ώστε οι αντίστοιχοι ΚΑΔ να ενταχθούν στην πρώτη απόφαση των μέτρων, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Τόνισε ότι η διαδικασία είναι δυναμική, δεν γίνεται να πάμε σε οριζόντια αθέτηση υποχρεώσεων και ό,τι γίνει θα είναι αρκετά στοχευμένο.

Αποζημίωση 800 ευρώ

Είναι αποζημίωση ειδικού σκοπού αλλά ταυτόχρονα καλύπτουμε ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, και ασφαλιστικές εισφορές και προβλέπουμε και αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος είναι 1 δισ., πάει σε όλους. Είναι το βέλτιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα.

«Προφανώς θα κάνουμε και λάθη, προσπαθούμε για το καλύτερο. Κάθε εβδομάδα κάθε μέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Περάσαμε το πρώτο πακέτο για τη διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Το δεύτερο εξαντλείται τέλος Απριλίου, ανάλογα με την ένταση και την έκταση της κρίσης θα λειτουργήσουμε» τόνισε ο υπουργός.

Απολύσεις

«Από χθες ουσιαστικά για να είναι μια επιχείρηση σε θέση να πάρει τα ευεργετήματα θα πρέπει να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Με διάταξη που ετοιμάζει ο Γιάννης Βρούτσης απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, αυτό είναι σε ισχύ από χθες» διευκρίνισε.

Διευκρίνισε ότι η απόφαση ισχύει από την Τετάρτη, όχι αναδρομικά, ωστόσο η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προηγούμενων ημερών, «αν μπορεί να αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε. 

Αναφορικά με επιχειρήσεις που έκλεισαν πριν τις 15 Μαρτίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «σε κάθε περίπτωση θα εντάξουμε τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων είτε οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε παραμένουν ανοιχτές με μεγάλη μείωση του τζίρου».

Επιταγές: Τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των επιταγών.

Οφειλές σε τράπεζες

«Αντιμετωπίσαμε την ευθύνη που έχουμε με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, υπολείπεται το κομμάτι των οφειλών σε τράπεζες. Είμαστε σε επαφή με τις τράπεζες, έχουν αρχίσει να υλοποιούν ενέργειες πχ με την αναστολή 6 μηνών στα χρεολύσια στους συνέπειες επιχειρηματίες, πρέπει να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα» ανέφερε.

Υπογράμμισε  ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει σε οριζόντια ρύθμιση για όλους αλλά θα κινηθεί στοχευμένα.

Τουρισμός

Μέτρα θα ληφθούν πέραν των χθεσινών ανακοινώσεων και έχουν ληφθεί, όπως είπε, και για τον τουρισμό που πλήττεται σημαντικά.

«Έχουμε λάβει μέτρα σε ό,τι αφορά την εποχικότητα του τουρισμού, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα δεδομένα που έχουμε» ανέφερε.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι: Τι θα γίνει με τα 800 ευρώ

«Προσπαθούμε να βρούμε τον μηχανισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους και στις ατομικές επιχειρήσεις να γίνουν οι προβλέψεις που έχουμε θέσει, δηλαδή αναβολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η λήψη των 800 ευρώ. Υπάρχει ο μηχανισμός, τον στήνουμε ακόμα καλύτερα», τόνισε.

Ανέφερε ότι η σχετική υπουργική απόφαση θα βγει άμεσα και εκεί θα φαίνεται τι θα γίνει με τους μισθωτούς που απασχολούνται με μπλοκάκι.

Μερική καταβολή ενοικίου

Οι προβλέψεις για την καταβολή του μισθώματος έχουν ισχύ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

«Έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και υπάρχουν εργαζόμενοι που λύθηκε η σύμβαση εργασίας, αλλά υπάρχει ακόμα το επαγγελματικό ακίνητο ή πρώτη κατοικία. Σε αυτούς για δύο μήνες θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου, πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε τον ιδιοκτήτη αναστέλλοντας και δικές του υποχρεώσεις. Προσπαθούμε για τη βέλτιση κατανομή του κόστους, με πρώτο το δημόσιο» ανέφερε.

Για παράδειγμα, μαγαζί που έκλεισε με κυβερνητική επιλογή ο μισθωτής θα πληρώσει το 60% του ενοικίου, και ο ιδιοκτήτης θα ελαφρυνθεί από υποχρεώσεις.

«Τα μέτρα 2 δισ. που έχουν ανακοινωθεί και ακόμα 1,8 από το ευρωπαϊκό ταμείο είναι τα πρώτα- μετά τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους γονείς- και πάνε μέχρι τέλος Απριλίου. Μετά θα πρέπει το πακέτο να επαναληφθεί ή να ενισχυθεί» τόνισε.
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2412)
Tags:
εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, Μέτρα, οικονομία, Χρήστος Σταϊκούρας, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK