15:52 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 0 0
Βρείτε μας

Νέα δέσμη οικονομικών μέτρων - την τρίτη κατά σειρά - ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στη σκιά της κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στον απόηχο της κρίσης που έχει πυροδοτήσει η πανδημία κορονοϊού.

Οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ για ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE).

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, τράπεζες και διαχειριστές θα προσφέρουν διευκολύνσεις στις δόσεις των ενήμερων δανείων.

Όσοι λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για τρεις μήνες.

Ποιοι θα λάβουν τα 800 ευρώ

Παράλληλα, είπε πως επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται θα είναι δικαιούχοι, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, καλύπτονται 1,4 εκατ. εργαζόμενοι, ελεύθεροι επιχειρηματίες και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα 1 - 17 Μαρτίου 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επιπλέον πως θα κατατεθεί νέος προϋπολογισμός με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά τέσσερα δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί ταμειακά οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας», ενώ κάλεσε τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν με αλληλεγγύη.

Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλουν μεταγενέστερα, δεδομένων των συνθηκών.

Όπως σημείωσε, συνολικά 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν εκτάκτως δώρο Πάσχα.

Ο Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε από την πλευρά του πως το δώρο του Πάσχα μπορεί να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Ωστόσο, συνέστησε σε όσους έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλουν κανονικά το Πάσχα.

Αναστολή πληρωμής χρεών για τρεις μήνες

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του ανέφερε πως η αναστολή πληρωμής χρεών για τρεις μήνες μπορεί να γίνει με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες.

Τόνισε, δε, πως δεν θα υπάρξουν οχλήσεις από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες, προειδοποιώντας με ακόμη αυστηρότερα μέτρα.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών από εκείνους οι οποίοι δεν έχουν πληγεί οικονομικά.

ΠΝΠ για αισχροκέρδεια

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε πως θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δίνει εργαλεία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, προαναγγέλλοντας την επιβολή προστίμων.

Ανέφερε, δε, πως παραδόθηκαν την Πέμπτη οι παραγγελίες σε αντισηπτικά, ωστόσο ανέφερε πως παρουσιάζονται ελλείψεις, κάτι που απέδωσε στο γεγονός πως δεν τηρείται στο σύνολό της η σύσταση για «πλαφόν» τριών τεμαχίων.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως έχει ήδη ανακοινωθεί η απόφαση για δυνατότητα παροχής δανείων τριών δισ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Μετά την απόφαση του Eurogroup, ανακοινώνουμε ότι σχετική παρέμβαση αν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, δύναται να ανέλθει στα έξι δισ.», πρόσθεσε.

Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε πως υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους για τις επιχειρήσεις που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους.

Όπως είπε, όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες πλήττονται σημαντικά, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, με το μέτρο να ισχύει για έναν μήνα.

Τόνισε, δε, πως για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση, καθώς αν το κάνει, η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.

Ακατάσχετα τα 800 ευρώ

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως τα 800 ευρώ θα είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο. Ανέφερε, δε, πως ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται νομοθετικά τις επόμενες ώρες.

Όπως είπε, το δώρο του Πάσχα μπορεί να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Ωστόσο, συνέστησε σε όσους έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλουν κανονικά το Πάσχα.

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις

Στο μεταξύ, νωρίτερα θα πιστωθούν οι συνάξεις για κατηγορίες συνταξιούχων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε, οι συντάξεις μη μισθωτών θα καταβληθούν 24 Μαρτίου 2020.

Οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις μισθωτών, η καταβολή τους θα γίνει στις 30 Μαρτίου.

Έκκληση να μην πάνε οι συνταξιούχοι στις τράπεζες

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Γι’ αυτό, κάλεσε τους συνταξιούχους να μην πάνε στις τράπεζες για να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας, δώρο Πάσχα, Κυβέρνηση, οικονομία, Μέτρα, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK