20:42 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Σοβαρό πλήγμα στην οικονομία έχει επιφέρει η κρίση που έχει προκληθεί από την εξάπλωση του κορονοϊού. Τι αναφέρει η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020, με απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την ελληνική οικονομία, στη σκιά της πανδημίας κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια Έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, «η ομαλή πορεία της οικονομίας ανακόπτεται από την εξάπλωση του κορονοϊού».

Αν και δεν είναι ακόμη εύκολο να ποσοτικοποιηούν οι συνέπειες στην οικονομία, ο προβλεπόμενος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να είναι μηδενικός, έναντι 2,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη η ΤτΕ εκτιμά ότι είναι πιθανό να εισέλθει σε αρνητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Οι αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται σύμφωνα με την ΤτΕ να εκδηλωθούν στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους και κυρίως το δεύτερο.

Κατά την ΤτΕ το 2019 υπήρξε υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο εκτιμάται, κατά τα προσωρινά στοιχεία, ότι έκλεισε κοντά στο 4% του ΑΕΠ.

Για το 2020, όμως, η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού δημιουργεί νέες υψηλές δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η ΤτΕ εκτιμά ότι τα επιχειρησιακά σχέδια που είχαν εκπονήσει για τα «κόκκινα» δάνεια πλέον τελούν υπό αναθεώρηση.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Ανάπτυξη, οικονομία, Γιάννης Στουρνάρας, Τράπεζα της Ελλάδος, ΤτΕ, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK