23:27 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2389)
0 0 0
Βρείτε μας

Ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στον κόσμο της εργασίας, μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Βρούτση, για τη δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας με το 50% του μισθού.

Πολλαπλά ερωτηματικά αλλά και απορίες έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννης Βρούτση, για τη δυνατότητα μείωσης των μισθών κατά 50% και την εφαρμογή εκ περιτροπής ή μερικής εργασίας σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός, οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενους για δύο εβδομάδες τον μήνα, δίνοντας το 50% του αρχικού μισθού.

Αυτό θα εφαρμόζεται για τουλάχιστον το 50% του συνολικού εργατικού δυναμικού της εκάστοτε επιχείρησης και για διάστημα έως έξι μηνών.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, θα υπάρχει σαφή ρήτρα διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας, καθώς το παραπάνω μέτρο θα αφορά μόνο όσους εργοδότες δεν προχωρούν σε απολύσεις (σ.σ. μόλις αρθούν τα έκτακτα μέτρα).

Αποσαφήνισε δε, ότι η διάταξη για την εκ περιτροπής εργασίας αποσκοπεί στην αποφυγή ενός μαζικού κύματος απολύσεων, ως απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Τι προβλέπει ακριβώς το άρθρο 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

  • Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
  • Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σ' αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
  • Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είναι φυσικό, όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να ζητούν την απόσυρση της διάταξης και την προστασία των μισθών και των θέσεων εργασίας.  

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2389)
Tags:
θέσεις εργασίας, εργαζόμενοι, COVID-19, κορονοϊός, αγορά εργασίας, εργασιακά, εργασίες, εργασία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK