01:38 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Να μην διανείμουν μερίσματα στους μετόχους τους σκοπεύουν οι τράπεζες, μετά από σχετική σύσταση της ΕΚΤ, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, κατόπιν σύστασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν θα διανείμουν στους μετόχους τους μερίσματα, για να ενισχύσουν τα διαθέσιμά τους καθώς η πανδημία απειλεί την οικονομία με ύφεση. 

Με την οικονομική δραστηριότητα να παραλύει, οι τράπεζες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ρευστότητας.

Να σημειωθεί πως οι τράπεζες άλλων χωρών, όπως η Ελβετία και οι ΗΠΑ, προχωρούν, αγνοώντας την κατάσταση, σε καταβολές μερισμάτων.

Η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα να μη διανείμουν μερίσματα και να μην δρομολογήσουν επαναγορές μετοχών τους τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς έτσι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 30 δισ. ευρώ και να τα χρησιμοποιήσουν για τη στήριξη της οικονομίας. 

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα βοήθησε τις τράπεζες να αντεπεξέλθουν, επιτρέποντάς τους να μειώσουν τα κεφάλαια και τα ταμειακά «μαξιλάριά» τους αλλά και να πάρουν φθηνά δάνεια. 

Στην Ιταλία, το επίκεντρο της πανδημίας του ιού στην Ευρώπη, η Unicredit ανακοίνωσε την Κυριακή το πάγωμα της προγραμματισμένης καταβολής μερίσματος για το 2019 και της επαναγοράς μετοχών.

Η ολλανδική τράπεζα ABN Amro ακολούθησε, ανακοινώνοντας επίσης τη μη διανομή μερίσματος επί του παρόντος.

Το ίδιο έκαναν οι τράπεζες ING και Rabobank όπως και η βελγική τράπεζα KBC.

Στην Ιρλανδία, η Bank of Ireland και η Allied Irish Banks εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους για πληρωμή μερισμάτων.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
πανδημία, δάνειο, τράπεζες, μέρισμα, ΕΚΤ, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK