09:02 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Εμμένει στην αρνητική της στάση απέναντι στα κορονο - ομόλογα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονϊού, το Βερολίνο.

Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς απέρριψε τα κορονο - ομόλογα για κοινό δανεισμό, τα οποία ζήτησε η Ιταλία.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει τώρα να εξετάσουμε αν ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να κινητοποιήσει κεφάλαια που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τις χώρες που έχουν μεγάλες οικονομικές ανάγκες για την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών τους ή για τη σταθεροποίηση της οικονομίας τους», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Σολτς σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον χριστιανοκοινωνιστή (CSU) Ζέντερ στο Μόναχο.

Σημείωσε ακόμα πως τα κορονο - ομόλογα δεν είναι ο σωστός τρόπος για να βοηθηθούν οι πληγείσες χώρες.

«Είναι σαφές ότι απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και βοήθεια και από την Γερμανία. Τα ομόλογα κορονοϊού είναι όμως ο λανθασμένος τρόπος. Αντ΄αυτών, ο σωστός τρόπος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ/ ESM). Νομίζουμε ότι αυτός είναι περισσότερο αποδεκτός. Σε αυτό συμφωνούμε με τον κ. Σολτς», δήλωσε ο Ζέντερ.

Σύμφωνα με τον Όλαφ Σολτς, ο ESM έχει μια δανειοδοτική ικανότητα ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ και έχει κατατεθειμένο ένα μεγάλο απόθεμα 80 δισ. ευρώ.

«Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει με πολύ σταθερό τρόπο και επίσης με μια πρώτης τάξεως πιστοληπική ικανότητα εάν πρόκειται για χρηματοδότηση δανεισμού», όπως είπε.  

Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι οι ενισχύσεις θα πρέπει να επιτρέπουν στις πληττόμενες χώρες να συνεχίσουν τα δικά τους προγράμματα ενίσχυσης.

«Επιπλέον, θα πρέπει τώρα να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ίδιοι μηχανισμοί επενδύσεων, όπως αυτοί που έχουν ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια. Αυτό  μπορεί να το κάνει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για όλους στην Ευρώπη. Ο στόχος μου είναι να καταστήσουμε εκεί εφικτό ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει μέχρι 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε όγκο δανείων και να βοηθάει ακριβώς χώρες, στις οποίες δεν υπάρχουν τέτοια ιδρύματα ή η απαραίτητη οικονομική ισχύς», σημείωσε.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός ανέφερε επίσης πως μέσω των προληπτικών πιστωτικών γραμμών οι χώρες θα μπορέσουν να επιλύσουν ευκολότερα τα χρηματοδοτικά τους θέματα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σύνολο του Ευρωσυστήματος, ώστε κάθε χώρα της Ευρώπης να είναι σε θέση να συνεχίσει να εγγυάται την κρατική χρηματοδότηση.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
Γερμανία, Ιταλία, Ομόλογα, ESM, Όλαφ Σολτς, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK