ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Διαστάσεις θρίλερ φαίνεται να παίρνει για άλλη μια φορά το Eurogroup που καλείται να αποφασίσει για το πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση των συνεπειών του κορονοϊού.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας, οδηγήθηκε σε αλλεπάλληλες αναβολές.

Αρχικά αναβλήθηκε κατά μία ώρα, ενώ στη συνέχεια υπήρξε νέα αναβολή για τις 21:00 (ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε ο Λουίς Ρέγκο, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

«Όπως είπε και ο Μάριο Σεντένο, πλησιάζουμε σε μια συμφωνία. Αλλά χρειαζόμαστε ακόμα μια ώρα πριν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Η συνάντηση του Eurogroup προγραμματίστηκε για τις 19:00 ώρα Βρυξελλών», έγραψε ο Λουίς Ρέγκο, στο Twitter.

Μάριο Σεντένο: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup

Λίγο πριν την αρχικά προγραμματισμένη ώρα έναρξης του Eurogroup, ο Μάριο Σεντένο είχε γράψει στο Twitter ότι η συμφωνία είναι κοντά.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε ΟΛΟΙ στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», έγραψε ο Μάριο Σεντένο.

Ο Σεντένο είχε ζητήσει εξάλλου «πνεύμα συμβιβασμού» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μήνυμά του, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης».

«Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Και πρόσθεσε:

«Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».

​Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Είναι εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup

Σε ανάλογη δήλωσε προχώρησε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Μια συμφωνία είναι αναγκαία, μια συμφωνία είναι εφικτή. Κάνουμε πρόοδο», ανέφερε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Μπλόκο της Μέρκελ στο ευρωομόλογο

Υπενθυμίζεται ότι διαφωνίες καταγράφονται στους κόλπους της Ευρωζώνης αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου, γνωστού κι ως «κορονο-ομόλογο» που ζητούν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες του Βορρά έχουν προβάλει ενστάσεις σε μια τέτοια λύση που θα σήμαινε αμοιβαιοποίηση του χρέους. Αντίθετα, αυτό που προκρίνεται είναι ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους άνω του μισό τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε ότι τάσσεται κατά της έκδοσης ευρωομολόγου.

Η κ. Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης, τονίζοντας πως η Γερμανία θα παίξει τον ρόλο της προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει αλληλεγγύη.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα του κορονο-ομολόγου, αν και συμφώνησε - όπως είπε - με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια επικοινωνίας τους ότι πρέπει η Ευρώπη να είναι ενωμένη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Tags:
Ευρωζώνη, κορονοϊός, Ευρωζώνη, Eurogroup
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK