ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Πέμπτη ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι υιοθετεί ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, στο οποίο προβλέπεται η μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής από τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2018 σε τρία στάδια. Πάντως, το Μεξικό αποχώρησε.

Οι υπουργοί της G20 ξεκίνησαν συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, σύμφωνα με πηγή.

Οι συνομιλίες γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Κάποιες από τις χώρες της G20 είναι και μέλη του ΟΠΕΚ+ που την Πέμπτη συμφώνησε περικοπή της παραγωγής πετρελαίου σε τρία στάδια. Εκτός από αυτό, ο Γενικός Γραμματέας Μοχάμεντ Μπαρκίντο αναμένεται να απευθυνθεί στη G20, όπως και άλλοι εκπρόσωποι άλλων περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. 

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ υιοθέτησε ανακοίνωση για συνεργασία στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου. Ωστόσο το έγγραφο υιοθετήθηκε υπό τον όρο ότι θα συμφωνούσε με τα ποσοστά μείωσης και το Μεξικό. Το Μεξικό από την πλευρά του αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς θετική απάντηση.

Η νέα συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε τρία στάδια από τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2018 και συγκεκριμένα: κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα Μάιο-Ιούνιο, κατά 8 εκατ. βαρέλια Ιούλιο-Δεκέμβριο και κατά έξι εκατ. βαρέλια από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Απριλίου 2022.

Η συμμαχία θα συνέχιζε τις συζητήσεις για να πείσει το Μεξικό να συμμετάσχει. Την ίδια ώρα ο ΟΠΕΚ+ θεωρεί απαραίτητο και οι άλλες χώρες να συνεργαστούν εξίσου για να σωθεί η αγορά πετρελαίου.

Tags:
ΟΠΕΚ, G20, παραγωγή, αγορά, αργό πετρέλαιο, Πετρέλαιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK