05:45 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1796)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ολοσχερώς την οφειλή τους από ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου. Οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου δίνει η ΑΑΔΕ.

Οδηγίες για το μέτρο του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ με άλλες οφειλές δίνει με εγκύκλιο της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σε ποιους αφορά το μέτρο

Συνταξιούχος έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στη Θεσσαλονίκη
© Φωτογραφία : SOOC/Konstantinos Tsakalidis
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εγκύκλιος, το μέτρο αφορά σε επιχειρήσεις (κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων) που έχουν ως κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού ΚΑΔ, κατά τις 20/3/2020, δευτερεύουσας δραστηριότητας - όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 - είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ, από τους αναφερόμενους στους πίνακες των ΚΑΔ.

Έτσι, στους δικαιούχους παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού ποσού ίσου με το 25%, επί της καταβληθείσας οφειλής, από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ, α’ τριμήνου 2020, για υπόχρεους που τηρούν απλογραφικά βιβλία και περιόδου Μαρτίου 2020, για υπόχρεους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, με άλλες οφειλές, ή δόσεις ρυθμίσεων, ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής, μετά την 1η Μαΐου 2020.

Ποιες οι προϋποθέσεις

Για να εφαρμοστεί το μέτρο, απαιτείται η ολοσχερής εξόφληση έως και 30/4/2020 του χρεωστικού ποσού, που προκύπτει από τη δήλωση ΦΠΑ α’ τριμήνου 2020, για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία, ή της φορολογικής περιόδου Μαρτίου 2020, για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.

Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση που κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ, ο υποκείμενος στο φόρο επέλεξε την καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε δύο ισόποσες δόσεις, το παραπάνω ευεργέτημα χορηγείται, εφόσον το συνολικό ποσό (κωδ. 511 της δήλωσης Φ.Π.Α. ), και όχι μόνο η πρώτη δόση, εξοφληθεί ολοσχερώς μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020.

Σε ό,τι αφορά τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων, προϋπόθεση είναι η εξόφληση με εκούσια καταβολή, ή δια συμψηφισμού, μέχρι και τις 30/4/2020, του χρεωστικού ποσού ΦΠΑ που προέκυψε από τη δήλωση φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση που έχει επιλεγεί από τον υπόχρεο η καταβολή του ποσού της δήλωσης σε δύο δόσεις, προϋπόθεση είναι έως 30/4/2020 να έχει εξοφληθεί το συνολικό προς καταβολή ποσό φόρου βάσει της δήλωσης της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020.

Ανάλογη προϋπόθεση εξόφλησης οφειλών της προηγούμενης φορολογικής περιόδου δεν υφίσταται για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η ύπαρξη οφειλών, πλην αυτών από χρεωστική δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία, δεν εμποδίζει τη χορήγηση του ευεργετήματος.

Ακόμη, η προϋπόθεση της εξόφλησης του προς καταβολή ποσού φόρου της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020, δεν ισχύει τόσο για τις επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή όσο και για τις πληττόμενες.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται, εάν υποβληθεί τροποποιητική δήλωση, με την οποία μειώνεται το αρχικό χρεωστικό ποσό της δήλωσης, το ποσό του συμψηφισμού μειώνεται αναλόγως.

Για παράδειγμα, εάν με την αρχική δήλωση το χρεωστικό ποσό φόρου ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, χορηγείται ο συμψηφισμός για το ποσό των 250 ευρώ. Εάν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, μειωθεί το χρεωστικό ποσό στα 800 ευρώ, ο συμψηφισμός περιορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ (το 25% των 800 ευρώ).

Πώς θα γίνει ο συμψηφισμός 

Ο συμψηφισμός διενεργείται:

  • είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω email από τον δικαιούχο, ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ΔΟΥ,
  • είτε με αυτεπάγγελτο (χωρίς αίτηση) συμψηφισμό από τις αρμόδιες ΔΟΥ με άλλες οφειλές, ή δόσεις ρυθμίσεων, ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020, εφ'όσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές.

Το αίτημα μπορεί να αφορά και μελλοντικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί κατά τον χρόνο του αιτήματος.

Το ποσό του ευεργετήματος δεν συμψηφίζεται με οφειλές, ή δόσεις ρυθμίσεων, ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν την 1η Μαΐου 2020.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1796)
Tags:
οφειλές, COVID-19, κορονοϊός, ΦΠΑ, ΑΑΔΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK