06:27 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται με ανακοίνωσή του στις ενέργειες αντιμετώπισης του ζητήματος που αφορά την υπερχρέωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στην αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναφέρεται το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, περιγράφοντας τις ενέργειες στις οποίες προέβη πριν το «lockdown» λόγω κορονοϊού, αλλά και στα σχέδια για το άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), πρώτον, με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέφθηκε η διευκόλυνση των ιδιωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μέσω της αυτόματης τρίμηνης αναστολής καταβολής δόσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των ν.4469/17, 4605/19 και 3869/10.

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, οφειλέτες που δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω ρυθμίσεις, μπορούν να επωφεληθούν της τρίμηνης αυτής αναστολής έπειτα από αίτησή τους στον πιστωτή.

Παράλληλα, κατά το υπουργείο, σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, υπάρχει η διευκόλυνση των συνεπών επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει επηρεαστεί από την πανδημία κορονοϊού, μέσω της μετάθεσης της καταβολής μέρους ή και του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων για τουλάχιστον έξι μήνες.

Δεύτερον, το ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζει ότι παρατάθηκε ο υφιστάμενος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τρεις ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

Νέο πλαίσιο για δανειολήπτες

Τρίτον, προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών, στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με το πρόγραμμα αυτό ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.

Κατά το ΥΠΟΙΚ, επιπλέον, καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών, αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές, περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Τι εξετάζεται για τη ρύθμιση χρεών

Παράλληλα, το υπουργείο σημειώνει πως επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες, τη δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα πέραν των νομικών, πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πόσοι αιτήθηκαν προστασία της πρώτης κατοικίας

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των αιτήσεων προστασίας της πρώτης κατοικίας το τελευταίο δίμηνο, το ΥΠΟΙΚ παρατηρεί ότι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τα μέσα Μαΐου, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πάνω από 4.000 αιτήσεις, αυξημένες κατά 40% το τελευταίο δίμηνο.

Μέσω της σχετικής πλατφόρμας, από τις 13 Μαρτίου, όταν και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων προς τους δανειολήπτες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στις 1.897.

Από το υπουργείο σημειώνεται ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών.

Πόσα δάνεια ρυθμίστηκαν

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου, μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 20,4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών σε δάνεια ύψους 9,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν και άρχισε να εφαρμόζεται η δυνατότητα αναστολής χρεολυσίων και δόσεων, ρυθμίστηκαν από τράπεζες και διαχειριστές δανείων σχεδόν 200.000 δάνεια.

Tags:
τράπεζες, τράπεζα, κόκκινα δάνεια, Χρέη, δάνεια, δάνειο, Υπουργείο Οικονομικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK