08:05 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εφόσον η μείωση του ΦΠΑ «περάσει» και στην τελική τιμή του προϊόντος, ωφελημένοι θα είναι και οι καταναλωτές, οι οποίοι θα δουν ελαφρύνσεις σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Ανακούφιση αναμένεται να προσφέρει στους καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές, προϊόντα καφέ, τουριστικά πακέτα και κινηματογράφους, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι παρεμβάσεις θα αφορούν την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 13% για τα εξής προϊόντα/υπηρεσίες:

  • ΦΠΑ στα εισιτήρια όλων των μέσων μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα, τρένα, μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τραμ κ.ά.)
  • ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά
  • ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα
  • ΦΠΑ στα εισιτήρια των θερινών και χειμερινών κινηματογράφων

Εφόσον, οι επιχειρηματίες καταφέρουν να μετατοπίσουν τη μείωση και στην τελική τιμή του προϊόντος, τότε ωφελημένοι θα είναι και οι καταναλωτές, οι οποίο θα δουν μείωση σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Πρόταση για εισιτήριο 1,20 ευρώ στα ΜΜΜ 

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Καραμανλή, να προτείνει τη μείωση του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες από 1,40 σε 1,20 ευρώ για το διάστημα Ιουνίου–Οκτωβρίου.

Δεδομένη, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται η μείωση κατά 10% στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαίες και ετήσιες).

Μείωση 9% στον καφέ

Όσον αφορά τον καφέ, οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν λιγότερα κατά 9% - εφόσον η μείωση «περάσει» στην τελική τιμή.

Έτσι, αν, για παράδειγμα, ένας καφές κοστίζει σήμερα 2,5 ευρώ, από 1η Ιουνίου θα πρέπει να μειωθεί στα 2,3 ευρώ.

Αντίστοιχες μειώσεις θα πρέπει να λάβουν χώρα και στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως τσάι, αναψυκτικά, κρύα ροφήματα, σοκολάτες κ.ά.

Τι ισχύει για τα τουριστικά πακέτα

Την ίδια ώρα, τα εισιτήρια στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά θα πρέπει να κοστίζουν εξίσου κατά 9% λιγότερο, κατά τη διάρκεια του επίμαχου διαστήματος των πέντε μηνών.

Αναφορικά, τέλος, με τα τουριστικά πακέτα «all-inclusive», υπενθυμίζεται ότι σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 13% για το 80% της αξίας και με συντελεστή 24% για το 20% της αξίας.

Από τη 1η Ιουνίου, ωστόσο, η αναλογία αυτή θα πρέπει να διαμορφωθεί σε 90%-10%.

Tags:
τιμές, τιμή, Φόροι, μείωση ΦΠΑ, ΦΠΑ, εισιτήρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK