05:34 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1796)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά εργασίας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

SOS για αύξηση της ανεργίας κοντά στο 20% από 17,2% το 2019, εξέπεμψε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, εντονότερες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας θα παρατηρηθούν το πεντάμηνο Μαρτίου-Ιουλίου λόγω των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπτώσεων της πανδημίας στην τουριστική αγορά.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η αύξηση του ποσοστού ανεργίας μεταφράζεται για την τρέχουσα χρονιά σε μείωση της απασχόλησης κατά 155.000 άτομα: 54.000 αυτοαπασχολούμενοι και 101.000 μισθωτοί, από τους οποίους οι 13.000 θα είναι στον τουριστικό κλάδο, ενώ επίσης οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα, και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά 365.000 άτομα περίπου.

Επίσης, αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από τη νέα ανεργία θα ανέλθει σε περίπου 580.000 άτομα για πέντε μήνες.

«Η χώρα μας αναμένεται να αντλήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τη δημιουργία ή την επέκταση εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης, καθώς και παρόμοια σχήματα για τους αυτοαπασχολούμενους. Συνεπώς, αντιστοιχούν 2.414 ευρώ περίπου για κάθε πληττόμενο άτομο, ή 483 ευρώ το μήνα επί πέντε μήνες. Εάν τελικώς, η άντληση πόρων ανέλθει σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ όπως αναφέρεται στον Τύπο, τότε το μηναίο βοήθημα μπορεί να ανέλθει σε 863 ευρώ περίπου» αναφέρει ο ΣΕΒ.

Στη συνέχεια προσθέτει:

«Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν ως επιδόματα ανεργίας σε όσους δεν θα δουλέψουν καθόλου. Εναλλακτικά, είναι προτιμότερο να δοθούν ως συμπλήρωμα σε όσους δουλέψουν με μειωμένο ωράριο, με το πρόγραμμα που ελαχιστοποιεί τα διλήμματα ηθικού κινδύνου. Θα υπάρχει, συνεπώς, κίνητρο για τους εργαζόμενους εξεύρεσης πραγματικής εργασίας και αντικίνητρο για τους εργοδότες καταστρατήγησης του συστήματος κρατικών παροχών, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει στην επιχείρηση την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να ανταποκριθεί στην πτώση της ζήτησης μειώνοντας το κόστος εργασίας, χωρίς να προχωρεί σε απολύσεις. Αυτό επιτρέπει στην επιχείρηση να επανέλθει γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα παραγωγής όταν ανακάμψει η ζήτηση και στην οικονομία να μειώσει γρηγορότερα την ανεργία».
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1796)
Tags:
τουρισμός, τουρίστες, τουρίστας, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, εργαζόμενος, θέσεις εργασίας, Ύφεση, Ανεργία, άνεργοι, COVID-19, κορονοϊός, Ελλάδα, ΣΕΒ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK