00:22 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αυξημένες θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις σήμερα όσοι συνταξιούχοι είχαν υποστεί μείωση εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου.

Μεγαλύτερα ποσά θα δουν σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου, στους λογαριασμούς των επικουρικών τους συντάξεων περίπου 240.000 συνταξιούχοι, γεγονός που είχε δημοσιοποιήσει και ο υπουργός Εργασίας, Νίκος Βρούτσης, από το Σάββατο και ο οποίος διευκρίνισε πως οι αυξήσεις αυτές δίνονται σε ευθυγράμμιση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του υπουργείου που ψηφίστηκε και με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι συγκεκριμένες αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις αφορούν σε 236.274 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ και είχαν υποστεί μειώσεις, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016.

Η αύξηση στις συντάξεις αυτές, έρχεται ύστερα από απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις που είχαν εφαρμοστεί με τον εν λόγω νόμο.

Πόσα χρήματα θα πάρετε 

Οι συνταξιούχοι που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, θα δουν την επικουρική τους σύνταξη αυξημένη κατά μέσο όρο 75,47 ευρώ (καθαρό ποσό προ φόρου) και η μεσοσταθμική αύξηση υπολογίζεται στα 99,57 ευρώ τον μήνα.

Με αυτό τον τρόπο και την απόφαση του ΣτΕ, οι δικαιούχοι, θα λάβουν το πλήρες ποσό της επικουρικής σύνταξής τους, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, θα λάβουν εφάπαξ έως τον Οκτώβριο το ποσό που «έχασαν» λόγω των περικοπών, για το διάστημα Οκτωβρίου 2019 – Μαΐου 2020.

Η απόφαση του ΣτΕ που άνοιξε τον δρόμο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου, μέσω του οποίου μειώνονταν οι εν λόγω επικουρικές συντάξεις, ενώ στις 11 Μαΐου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει τον νόμο 4670/2020, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Εργασίας, Νίκος Βρούτσης, «Συμμορφωνόμαστε με το Συμβούλιο της Επικρατείας» συμπληρώνοντας, «Με συνέπεια και σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, η κυβέρνησή μας υλοποιεί την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020 και τις ευεργετικές αλλαγές που φέρνει στους συνταξιούχους». 
Tags:
Υπουργείο Εργασίας, Συνταξιούχοι, απόφαση, νόμος κατρούγκαλου, Συμβούλιο της Επικρατείας, χρήματα, αύξηση, επικουρικές συντάξεις, επικουρικές, σύνταξη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK