22:28 03 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο e-ΕΦΚΑ εγκαινιάζει, όπως κάνει γνωστό το Υπουργείο Εργασίας, τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την πληρωμή των εξόδων κηδείας συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ξεκινά από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Η υπηρεσία αφορά στην πληρωμή των εξόδων κηδείας συνταξιούχων και ασφαλισμένων του οργανισμού και βάζει τέλος στην αυτοπρόσωπη παρουσία και τις πολύμηνες καθυστερήσεις.  

«Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης των πληρωμών και της γενικότερης ταλαιπωρίας των πολιτών για τα έξοδα κηδείας είναι ότι τον Αύγουστο του 2019 βρέθηκαν σε εκκρεμότητα περίπου 35.000 αιτήσεις στον πρώην ΟΓΑ, με τις οποίες δεν ασχολήθηκε ποτέ η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας από το 2015» αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.

Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, η διαδικασία γίνεται πιο απλή και γρήγορα, με αποτέλεσμα να σταματούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών, ενώ απελευθερώνεται και ανθρώπινο δυναμικό που θα αξιοποιηθεί σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του γραφείου που αναλαμβάνει την τελετή, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ, θα καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του θανόντος, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του δικαιούχου/επιμεληθέντος την κηδεία, θα συμπληρώνει τα στοιχεία του τιμολογίου για την τελετή της κηδείας-ταφής και θα αναρτά το τιμολόγιο.

Ακόμη, οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ, που βρίσκεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και θα καταχωρούν τα προσωπικά στοιχεία τους. Κατόπιν, θα εκδίδεται σε πραγματικό χρόνο η απόφαση πληρωμής.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με το Υπουργείο, καταργείται η προσκόμιση χειρόγραφων παραστατικών και ληξιαρχικών πράξεων και καταβάλλεται άμεσα το ποσό στο λογαριασμό του δικαιούχου, χωρίς καθυστερήσεις. Τέλος, διασφαλίζεται η νομιμότητα και θωρακίζεται ο e-ΕΦΚΑ απέναντι σε πρακτικές διπλών καταβολών, εικονικών παραστατικών για τον ίδιο θάνατο, εξαιτίας της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των συστημάτων των ταμείων.

Tags:
πλατφόρμα, ΕΦΚΑ, ασφαλισμένοι, έξοδα, θάνατος, κηδεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK