14:26 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζεται η καταβολή των φορολογικών δηλώσεων, ύστερα από την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Συνεχίζεται η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μετά από την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με καταληκτική ημερομηνία την 29 Ιουλίου.

Όπως σημειώνουν οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, οι ρυθμοί της υποβολής γίνεται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ συνιστάται προσοχή τόσο στα ποσά των αποδείξεων που θα δηλωθούν για να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο όσο και η δαπάνη του ποσού των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αν οι δαπάνες των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν καλύπτουν συγκεκριμένο ποσό, τότε θα επιβληθεί στον φορολογούμενο επιπλέον φόρος, της τάξεως του 22% για το ποσό που δεν κάλυψαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του.

Η έκπτωση φόρου

Για την έκπτωση φόρου, προβλέπεται πως μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, για να έχουν έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ, που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως 9.545 ευρώ, θα πρέπει μέσα στο 2019 να έχουν πληρώσει ηλεκτρονικά (μέσω πιστωτικών καρτών, χρεωστικών καρτών ή μέσω e-banking) δαπάνες που φτάνουν σε ποσοστά:

το 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ, το 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ ή το 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο – πραγματικό ή τεκμαρτό – εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Εξόφληση φόρου εισοδήματος με δόσεις

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, έχει αποφασίσει να δώσει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε οκτώ μηνιαίες δόσεις (Ιούλιο έως και Φεβρουάριο), αντί των τριών διμηνιαίων δόσεων που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα.

Για τα νοικοκυριά που θα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί, θα υπάρχει έκπτωση της τάξεως του 2% επί του λογαριασμού.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, προβλέπεται εξόφληση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας σε έξι μηνιαίες δόσεις (αντί για 5 που ισχύουν) με την πρώτη δόση να μπορεί να καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.

Τα εκκαθαριστικά

Υπολογίζεται πως, από τις περίπου 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα εκδώσει 9 εκατομμύρια εκκαθαριστικά.

Από αυτά, το ένα στα 10 είναι πιστωτικό και ένα στα τρία χρεωστικό (ενώ ένα στα δύο βγαίνει μηδενικό, οπότε ο φορολογούμενος ούτε πληρώνει, ούτε παίρνει επιστροφή φόρου.

Tags:
εκκαθαριστικά, φόρος, έκπτωση, ΑΑΔΕ, δαπάνες, εφορία, Φορολογικές Δηλώσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK