18:31 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1973)
0 0 0
Βρείτε μας

Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας μετά και το πλήγμα του κορονοϊού αναλύει η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ύφεση από 4,4% ως 9,4% προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδας, με βάση την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που παρέδωσε στη Βουλή ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σημαντικά το 2020, καταγράφοντας ρυθμό μεταβολής -5,8%. Το 2021 η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα ανακάμψει και θα αυξηθεί με ρυθμό 5,6%, ενώ το 2022 θα σημειώσει αύξηση 3,7%.

Το δεύτερο, ήπιο σενάριο, κινείται με την υπόθεση μίας πιο σύντομης μεταβατικής περιόδου προς την κανονικότητα, όπου το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,4% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 5,8% και 3,8% το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. 

Το δυσμενές σενάριο συνδέεται με ενδεχόμενη αναζωπύρωση του κορονοϊού, όπου οι συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να είναι πιο έντονες και με μεγαλύτερη διάρκεια. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι βραδύτερη: το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9,4% το 2020, ενώ θα αυξηθεί κατά 5,7% το 2021 και 4,5% το 2022.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά, προβλέπεται στον προϋπολογισμό πρωτογενές έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται, η δέσμη δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει προσωρινού χαρακτήρα στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία, χωρίς όμως να δημιουργηθούν μόνιμα πρωτογενή ελλείμματα που θα επηρέαζαν αρνητικά τη μεσοπρόθεσμη δυναμική του δημόσιου χρέους.

«Κόκκινα» δάνεια

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η ΤτΕ αναμένει ότι θα αντιστραφεί η τάση μείωσης που είχε παρατηρηθεί.

Σύμφωνα με τα προσωρινά εποπτικά στοιχεία Μαρτίου 2020, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) διαμορφώθηκαν σε 60,9 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,6 δισ. ευρώ (ή 11,1%) συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 και κατά 46,3 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ. 

Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε τον Μάρτιο του 2020 σε υψηλό επίπεδο (37,4%), εντούτοις μειώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά έτη σε επίπεδα κάτω του 40% σε ατομική βάση.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση, στη σκιά του κορονοϊού, των σχεδίων υλοποίησης τιτλοποιήσεων σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα και την περίμετρο των δανείων και αυτό θα καθυστερήσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση του υψηλού αποθέματος των ΜΕΔ.

Την ίδια ώρα και παρά τα μέτρα της πολιτείας, αναμένεται εισροή νέων ΜΕΔ, ιδίως από τις αρχές του επόμενου έτους. Το ύψος της νέας γενιάς ΜΕΔ θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας το τρέχον έτος, καθώς και την επακόλουθη ανάκαμψη.

Τι ζητά ο Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα έχουν στόχο:

  • Να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να μετριαστεί η επίπτωση των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, θα πρέπει να διατηρηθεί το υψηλό ταμειακό απόθεμα της γενικής κυβέρνησης, ώστε να μη διαταραχθεί η ικανότητα αναχρηματοδότησης των μεσομακροπρόθεσμων δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου και να αποφευχθεί μια πιθανή αύξηση του κινδύνου αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους στις αγορές κεφαλαίων.
  • Να στηριχθούν οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC). Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται εκ νέου η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company), η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το σχέδιο «Ηρακλής», θα αναλάβει τη διάθεση μέρους των ΜΕΔ, ενώ θα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται ένα σχήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Να διαφυλαχθεί η κυβερνητική δέσμευση και αξιοπιστία ως προς την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
  • Να αποφευχθεί μια μόνιμη αύξηση της ανεργίας.
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1973)
Tags:
κορονοϊός, οικονομία, Ύφεση, ΑΕΠ, Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK