14:55 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ξεκινούν οι πληρωμές για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πότε θα μπουν τα χρήματα και ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Την εβδομάδα 6-10 Ιουλίου υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στους δικαιούχους του δεύτερου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι αιτήσεις φαίνεται να ξεπερνούν τις 150.000, αφού μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Ιουνίου, ένα 24ωρο πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των αιτήσεων, που ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου, είχαν υποβάλει αίτηση 123.637 επιχειρήσεις.

Αν και δυνητικά, οι δικαιούχοι της χρηματοδοτικής ενίσχυσης ξεπερνούν τις 200.000, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της οικονομικής ενίσχυσης, είναι περίπου 100.000.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι για την παραλαβή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και όλες οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, οι οποίες διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Ενδεικτικά, την οικονομική ενίσχυση μπορούν να λάβουν μεταξύ άλλων, τα καταστήματα ψιλικών, τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, τα καταστήματα ειδών δώρων, τα παντοπωλεία, τα  περίπτερα, τα φαρμακεία, τα αρτοποιεία, τα ανθοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία, τα κομμωτήρια, καθώς και άλλα κατάστηματα λιανικής που διαθέτουν ταμειακή μηχανή, αλλά και πωλητές λαϊκών αγορών, εκμεταλλευτές ταξί, καθώς και μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, οι καντίνες και άλλοι, με την προϋπόθεση βέβαια πως χρησιμοποιούν ταμειακή μηχανή. Δυνατότητα ένταξης έχουν πλέον μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά τις 31/12/2019.

Πότε θα πληρωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή

Σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και στις οποίες αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, μίλησε και για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όπως είπε ο υπουργός, «την επόμενη εβδομάδα, θα γίνει η επόμενη εκταμίευση σε ελληνικές επιχειρήσεις, ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ» εκτιμώντας παράλληλα πως θα ενταχθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα λεγόμενα του υπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για «την επόμενη εβδομάδα» η επιστρεπτέα προκαταβολή αναμένεται να καταβληθεί από τη Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και μείωση προκαταβολής φόρου

Στις ίδιες δηλώσεις που έκανε στις 2 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών, μίλησε και για τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, λέγοντας πως δεν θα πληρωθούν το 2020, αλλά μετατίθενται για το 2021, ενώ αναμένεται να καταβληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο της τάξεως των 2,5%.

Όπως είπε στη συνέχεια, θα γίνει γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμα και το 100%, που σημαίνει να μην πληρώσει καθόλου ένας κλάδος ή μια επιχείρηση.

 

Tags:
εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, δηλώσεις, Υπουργείο Οικονομικών, καταβολή, Χρήστος Σταϊκούρας, επιστρεπτέα προκαταβολή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK