00:03 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Λήγει σήμερα η προθεσμία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Τελευταία ημέρα είναι η σημερινή, Δευτέρα 6 Ιουλίου, για όσους επιθυμούν να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα που αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2019–2020, με την υποβολή των αιτήσεων να έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη 4 Ιουνίου.

Αιτήσεις για το επίδομα, το οποίο είναι 1.000 ευρώ, υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση stegastiko.minedu.gov.gr ή και μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης

Υπενθυμίζεται πως, για να έχουν πρόσβαση στην ειδική εφαρμογή οι αιτούντες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό που τους έχει χορηγηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την πλατφόρμα του TAXISnet, ενώ την ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλει ο δικαιούχος του επιδόματος, το άτομο δηλαδή που θεωρείται πως βαρύνει ο φοιτητής.

Φοιτητές διαμαρτύρονται στο κέντρο της Αθήνας
© Φωτογραφία : George Vitsaras : George Vitsaras / SOOC

Όσον αφορά σε περίπτωση γονέων, οι οποίοι υποβάλλουν ξεχωριστά φορολογικές δηλώσεις, την αίτηση για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, υποβάλει ο γονέας που στη φορολογική του δήλωση έχει δηλώσει τον αριθμό τέκνων (εξαρτώμενα μέλη) που τον βαρύνουν.

Για τις περιπτώσεις διαζευγμένων ή εν διαστάσει γονέων, δικαιούχος είναι εκείνος τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος.

Περιπτώσεις εξαίρεσης

Οι περιπτώσεις στις οποίες ο ίδιος ο φοιτητής είναι ο δικαιούχος του επιδόματος είναι αν:

  • είναι ορφανός από τους δύο γονείς,  
  • οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού, 
  • είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1993),
  • είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, θα πραγματοποιείται διασταύρωση στοιχείων μέσω του TAXISnet, ενώ για να μπορεί ο δικαιούχος να καταθέσει αίτηση, θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2019.

Σε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα θα απορρίπτει αυτομάτως την αίτηση.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος Α.Φ.Μ.

Διευκρινίζεται ότι η υπηκοότητα αφορά μόνο στο πρόσωπο του φοιτητή και όχι στων γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Tags:
αίτηση, taxisnet, φοιτητικό επίδομα, επίδομα, Υπουργείο Παιδείας, ΑΑΔΕ, φοιτητές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK