10:30 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Λήγει αύριο, Τετάρτη 15 Ιουλίου, η προθεσμία για την έγκριση από τους δικαιούχους των ποσών του β' γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μέχρι αύριο, Τετάρτη 15 Ιουλίου, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους όσοι δικαιούχοι συμμετείχαν στον β’ γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να εγκρίνουν οριστικά το ποσό που τους αναλογεί, προκειμένου να τους καταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Mybusiness support», ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ, περίπου 100.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Τι προβλέπεται για την επιστρεπτέα προκαταβολή 2

Στο πλαίσιο της «επιστρεπτέας προκαταβολής 2» προβλέπεται να διατεθούν στους δικαιούχους 1,06 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, με βάση και τη σχετική υπουργική απόφαση, το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο και δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή κατά την 1η Ιουνίου.
  • 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζόμενους.
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους.
  • 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους.
  • 30.000 ευρώ για πάνω από 50 με σχέση εξαρτημένης.

Σημειώνεται πως από τους δικαιούχους θα αφαιρεθεί το ποσό που ήδη έλαβαν, όπως συνέβη και στην πρώτη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι για κανέναν κάτω από 2.000 ευρώ, ενώ το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως.

Όπως έχει γίνει γνωστό, θα δοθεί άτοκη περίοδος χάριτος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία η επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οποιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

Μετά την περίοδο χάριτος, το ποσό της ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση καταβάλλεται την τελευταία ημέρα του μήνα. Ως εκ τούτου, η εξόφληση θα γίνεται έως τα μέσα του 2025.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το ποσό της ενίσχυσης μαζί με τις υπόλοιπες, τυχόν οφειλές, της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myTAXISnet/ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Η δικαιούχος επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Ιουνίου 2020.

Εκτός των παραπάνω, δίνονται και οι εξής δυνατότητες:

  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς.
  • Επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Ιουνίου 2020.
Tags:
δάνειο, ΑΑΔΕ, taxisnet, χρήματα, επιστρεπτέα προκαταβολή, επιχειρήσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK