11:43 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε διαγωνισμούς για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την προσέλκυση επενδυτών προχωρά άμεσα το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην προσέλκυση επενδυτών στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποσκοπεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους διαγωνισμούς για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και για τη συμμετοχή επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Αριάδνη» που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. 

Ο διαγωνισμός για την πώληση δεύτερου πακέτου μετοχών του Διαχειριστή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προγραμματίζεται να προκηρυχθεί στο τρίτο τετράμηνο του έτους.

Να σημειωθεί ότι ποσοστό 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ πουλήθηκε το 2016 στην κινεζική State Grid, η οποία έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην επόμενη πώληση μετοχών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δικτύων, στην εισαγωγή εξειδικευμένης και υψηλής τεχνογνωσίας αλλά και στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται προκειμένου να παρέχεται, σε όλους τους παραγωγούς, η δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η αξιοπιστία και ευστάθεια λειτουργίας των δικτύων,

Τον Σεπτέμβριο μάλιστα, θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης «πακέτου» μετοχών της Αριάδνη Interconnection, για την οποία επίσης η State Grid έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μειοψηφικού (20%) ποσοστού. Οι συμβάσεις για τη χρηματοδότηση και κατασκευή της διασύνδεσης Ηράκλειο-Αττική υπεγράφησαν πρόσφατα και η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά.

Προτεραιότητα τόσο για το υπουργείο όσο και για τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί εν τω μεταξύ η ολοκλήρωση του λεγόμενου «Δυτικού Διαδρόμου» του δικτύου υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο για τον οποίο απομένει η κατασκευή μόλις δύο πυλώνων, που έχουν «σκοντάψει» σε τοπικές αντιδράσεις. Η ολοκλήρωση του έργου θα επιτρέψει την λειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη σε πλήρη ισχύ (από κατασκευής λειτουργεί χαμηλότερα από την πλήρη δυναμικότητά της) και θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για εγκατάσταση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πελοπόννησο.

 

Tags:
επένδυση, ηλεκτρικό ρεύμα, ρεύμα, ιδιωτικοποίηση, διαγωνισμός, ΑΔΜΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK