07:40 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ύφεση που θα υποστεί η ελληνική οικονομία μέσα στο 2020 λόγω κορονοϊού προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Επισημαίνοντας ότι η πανδημία ανέκοψε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του εξετάζει δύο σενάρια εξέλιξης του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού, ενώ το δεύτερο εκτιμά την πορεία της οικονομίας στην περίπτωση και δεύτερου κύματος.

Σύμφωνα λοιπόν με το πρώτο σενάριο, η ύφεση του 2020 θα φτάσει το 8%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα τρέξει με 4,5%.

Εάν υπάρξει και δεύτερο κύμα της πανδημίας, το 2020 θα κλείσει με ακόμη βαθύτερη ύφεση, που θα φτάσει το 9,8%, με την ανάκαμψη να επιστρέφει το 2021 με 2,3%.

Τα στοιχεία της έκθεσης

Όπως τονίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ:

  • Η ποιότητα των δημοσίων δαπανών παραμένει χαμηλή και οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περικοπεί.  
  • Η αποτελεσματικότητα και οι δυνατότητες της δημόσιας διοίκησης έχουν αμφότερες βελτιωθεί, αλλά παραμένουν αδυναμίες σε πολλές περιοχές που υπονομεύουν την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, επιφέροντας κόστη σε πολίτες και εταιρείες.
  • Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPLs) έχουν μειωθεί, αλλά είναι ακόμη υψηλά σε διαχρονικά και διεθνή επίπεδα, εμποδίζοντας τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν σε δανεισμό.
  • Οι μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010-2016 βελτίωσαν σημαντικά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά οι συνταξιοδοτικές δαπάνες παραμένουν υψηλές.
  • Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων έχουν σημειώσει πρόοδο σε αρκετούς τομείς. Τα διοικητικά εμπόδια για τις start-up επιχειρήσεις παραμένουν ανάμεσα στα υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε κάποια επαγγέλματα παραμένουν επίσης κανονιστικοί περιορισμοί.
  • Το δικαστικό σύστημα είναι αργό και υπερφορτωμένο με σωρεία υποθέσεων. Οι ψηφιακές τεχνολογίες παρουσιάζουν μικρή διείσδυση και οι δείκτες απονομής δικαιοσύνης καθυστερούν. Εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών υποχρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης ενημέρωσης και εμπιστοσύνης προς αυτές.
  • Οι υψηλοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές πνίγουν την απασχόληση πλήττοντας κυρίως τους χαμηλού εισοδήματος εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες.

Επίσης, η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι στις παρατηρήσεις της για το εκπαιδευτικό σύστημα, ότι πολλοί Έλληνες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στερούνται βασικών δεξιοτήτων και ότι οι καθηγητές δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να διεκδικήσουν αναγνώριση για τις επιδόσεις τους. 

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία θα υποχωρήσει, αλλά θα παραμείνει υψηλή, με τους εργοδότες να μη βρίσκουν συχνά εργαζόμενους με τις δεξιότητες που απαιτούνται.

Δείτε την έκθεση του ΟΟΣΑ στα αγγλικά ΕΔΩ

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
πανδημία, κόκκινα δάνεια, ΑΕΠ, Ύφεση, οικονομία, κορονοϊός, ΟΟΣΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK