08:02 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα ελληνικά προϊόντα που εμπιστεύονται οι ξένοι καταναλωτές κράτησαν τις εξαγωγές της χώρας σε ικανοποιητικό για την εποχή και τις συνθήκες επίπεδο.

Μπορεί ο τουρισμός στη χώρα μας να μην φτάσει τους προβλεπόμενους στόχους για τη φετινή σεζόν, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ένας κλάδος όμως που από ότι φαίνεται έχει γερά θεμέλια και θα αποτελέσει ένα θετικό στοιχείο στον τελικο απολογισμό της οικονομίας της χώρας μας είναι οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων.

Αν και η πανδημία έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις ακόμα και στο διεθνές εμπόριο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, η οποία αφορούσε στα στοιχεία του Ιουνίιου, οι εξαγωγές της χώρας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, αυξήθηκαν σε ποσοστό 6,5%, με το εμπορικό έλλειμμα να σημειώνει μείωση κατά 10,3%.

Αν και συνολικά οι εξαγωγές του Ιουνίου είδαν μείωση της τάξεως του 8,5%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 η μείωση ήταν μικρή, αναλογιζόμενοι και τις συνθήκες, αφού φέτος οι εξαγωγές έφτασαν τα 2,55 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πέρυσι είχαν αγγίξει τα 2,79 δισεκατομμύρια.

Χωρίς να λαμβάνονται όμως τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 6,5% ήτοι 125,7 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 2,05 δισεκατομμύρια.

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα του πρώτου εξαμήνου του έτους, οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 12,1%, ενώ αν δεν ληφθούν υπόψη τα πετρελαιοειδή, κινήθηκαν περίπου στα επίπεδα του 2019, με πτώση στα 11,53 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι είχαν φτάσει τα 11,56 δισεκατομμύρα.

Στον τομέα των εισαγωγών, το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 μειώθηκαν κατά περίπου 4,29 δισ. Ευρώ, με τη συνολική αξία να αγγίζει τα 23,62 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το εμπορικό έλλειμμα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά -20,3%.

Η δήλωση της προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε πως: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ελληνικές εξαγωγές. Οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες απορροφούν την πλειονότητα των ελληνικών προϊόντων, εξακολουθούν να ταλανίζονται από την υγειονομική κρίση, χωρίς να διαφαίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- προοπτική αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Όπως κατέληξε η κυρία Σακελλαρίδη, «Αντίθετα, η αβεβαιότητα μεγαλώνει καθώς φαίνεται να οδεύουμε προς νέα έξαρση του θανατηφόρου ιού, καθιστώντας εντελώς αχαρτογράφητα τα νερά που κινούμαστε. Κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και εάν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του φαινομένου».

Tags:
εμπόριο, πανδημία, κορονοϊός, οικονομία, εμπορικό έλλειμμα, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, εισαγωγές, προϊόντα, εξαγωγές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK