10:54 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπόικο Μπορίσοφ συμμετείχαν σε τελετή υπογραφής συμφωνίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη.

Συγχαρητήρια για την απόφαση της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, σε κοινές δηλώσεις κατά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία Ελλάδας και Βουλγαρίας υπεγράφη στο Ζάππειο Μέγαρο στις 12:30 το μεσημέρι και αφορά στη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο εν λόγω έργο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα «πρωτοποριακό έργο στα Βαλκάνια», ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπορίσοφ, για την απόφαση συμμετοχής στο έργο.

«Μεσολάβησαν πολλά από όταν συναντηθήκαμε πριν από επτά μήνες. Πολλά άλλαξαν στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας, όμως, όπως φαίνεται, οι πρωτοβουλίες που τότε είχαν δρομολογηθεί ακολούθησαν τα χρονοδιαγράμματα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του. «Τότε ήταν στην αρχική φάση προετοιμασίας του. Σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας» συμπλήρωσε.

«Το αέριο θα υγροποιείται και θα συναντά το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί θα διοχετεύεται στα τέλη 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη» ανέφερε, επίσης.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε τόσο στην απεξάρτηση από «ρυπαρές», όπως είπε, μορφές ενέργειας όσο και στα γεωπολιτικά οφέλη.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028. Η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «τα οφέλη είναι και γεωπολιτικά. Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της. Θα τονώσει, η επένδυση αυτή, και τη δυναμική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου μεταξύ των λαών μας. Σήμερα είναι παράδειγμα πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη».
Tags:
φυσικό αέριο, Αλεξανδρούπολη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Μπόικο Μπορίσοφ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK