08:08 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 22
Βρείτε μας

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, όπως καταγράφεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πού οφείλεται και πώς εξηγείται.

Την ώρα που ο κορονοϊός καλπάζει, οι τραπεζικές καταθέσεις φαίνεται πως αυξάνονται. Προκύπτει μάλιστα το φαινομενικά παράδοξο, οι καταθέσεις να αυξάνονται σημαντικά σε μια περίοδο μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται το ΑΠΕ, παρατηρείται εκτίναξη των ιδιωτικών καταθέσεων στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωζώνη μετά τον Μάρτιο οπότε και ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Τον Ιούλιο, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 9,5%, ενώ στην Ευρωζώνη κατά 10,3%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πρόκειται για τους υψηλότερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί για περισσότερο από μία δεκαετία.

Η εξήγηση για την αύξηση των καταθέσεων

Το φαινόμενο φαίνεται πως οφείλεται στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας που έλαβαν οι κυβερνήσεις, καθώς και στα μέτρα της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως μεταδίδει το ελληνικό πρακτορείο.

Ταυτόχρονα, οφείλεται και στη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, καθώς τμήματα της οικονομίας, όπως καφέ, εστιατόρια και ξενοδοχεία, ήταν κλειστά λόγω καραντίνας, ενώ και οι επιχειρήσεις ανέβαλαν, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενίσχυσαν τη ρευστότητά τους μέσω της αύξησης των καταθέσεων όψεως που έχουν στις τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αναληφθούν άμεσα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το δημοσίευμα, «οι αυξημένες καταθέσεις μπορεί να αποτελούν ένα στήριγμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου και των τραπεζών που ανεστάλησαν στη διάρκεια της πανδημίας ή να εκπληρώνουν την ανάγκη τους για να αισθάνονται αυτά μεγαλύτερη ασφάλεια. Μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσουν μία αύξηση της κατανάλωσης ή των επενδύσεων τους. Στον βαθμό που θα συμβεί το τελευταίο, αναμένεται να ενισχυθεί και η ανάκαμψη της οικονομίας που σημειώνεται μετά την άρση της καραντίνας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη».

Ποια είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις καταθέσεις

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν σχεδόν ομοιόμορφα σε απόλυτα ποσά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ωστόσο, ποσοστιαία η αύξηση ήταν μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντικά μικρότερο μερίδιο στη συνολική πίτα των ιδιωτικών καταθέσεων.

Οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 6%, ενώ στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης ήταν ελαφρά υψηλότερο (7,4%).

Τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων που έλαβε η κυβέρνηση συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή, όπως και τα μέτρα για την αναστολή υποχρεώσεων στην εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες. Τα νοικοκυριά αύξησαν τον Ιούλιο τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου κατά 511 και 579 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ μείωσαν τις καταθέσεις προθεσμίας τους, οι οποίες προσφέρουν, έστω και χαμηλό, επιτόκιο, κατά 421 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη και στην Ευρωζώνη, όπου τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου κατά 50 και 9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ μείωσαν τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 6 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 28,7% τον Ιούλιο.

Η ενίσχυση αυτή αντανακλά, εκτός από τα μέτρα για την αναστολή υποχρεώσεων του έναντι του δημοσίου και των τραπεζών και τα μέτρα για την ενίσχυσή της ρευστότητάς τους, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου. Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, με τον ρυθμό να φθάνει το 6,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Οι επιχειρήσεις αύξησαν τον Ιούλιο τόσο τις καταθέσεις όψεως (κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ) όσο και τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 1,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη οι επιχειρήσεις αύξησαν τις καταθέσεις όψεως και τις καταθέσεις προθεσμίας κατά 21,4% και 27,2%, αντίστοιχα.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
πανδημία, τράπεζες, τράπεζα, κορονοϊός, καταθέσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK