21:46 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον Σεπτέμβριο, αλλά και ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής για τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση και τα στοιχεία για τους τζίρους του Αυγούστου και στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές λόγω κορονοϊού, θα μπορούν να εξοφλούνται μετά από τον Απρίλιο του 2021, είτε σε 12 (άτοκες) είτε σε 24 (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, τα έσοδα του Προϋπολογισμού εμφανίζουν μικρότερη μείωση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ ειδικά για τον Αύγουστο είπε πως είναι εντός ή λίγο υψηλότερα από τους επικαιροποιημένους στόχους, λόγω και των παρατάσεων στις προθεσμίες και της καταβολής δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στο ύψος των 34,5-35 δισ. ευρώ, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Παρασκευή για το ύψος της ύφεσης το β' τρίμηνο εφέτος. Πρόσθεσε, πάντως, ότι σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες, το ύψος της ύφεσης δεν απέχει από το βασικό σενάριο του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τη χώρα μας -ενώ επί τα χείρω για άλλες- «και άρα κάτι καλό κάνουμε».

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι θα υπάρξει ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό. Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις - και όχι μόνο με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η εντολή από τον πρωθυπουργό είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους, παροδικά ή μόνιμα, να είμαστε κοντά στην κοινωνία, και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων» σχολίασε.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε του προγράμματος «γέφυρα» και της «2ης ευκαιρίας» για τους δανειολήπτες, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει ενιαίο και απλό θεσμικό πλαίσιο για τα συνολικά χρέη ύψους 234 δισ. ευρώ, σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Είπε δε, ότι έως τώρα έχουν ήδη καταθέσει αίτηση 48.000 νοικοκυριά (ενήμεροι και μη ενήμεροι δανειολήπτες) για κρατική επιδότηση.

Tags:
επιστρεπτέα προκαταβολή, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK