22:05 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

H επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου λήξης 2030 φαίνεται πως κέντρισε το ενδιαφέρον, αντλώντας 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θετική κρίνεται η επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου λήξης 2030 καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές προσφορές που δέχθηκε το Ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, και το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,23%, έναντι του ενδεικτικού επιτοκίου 1,33% που είχε δοθεί από τον ΟΔΔΗΧ στους αναδόχους.

Σημειώνεται πως σήμερα, Τετάρτη, το δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 1,12% στη δευτερογενή αγορά.

Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πληρώσει πρακτικά ελάχιστο premium έναντι των χρεογράφων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.

Το βιβλίο προσφορών είχε ανοίξει με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% και έχει μειωθεί στο 1,23%.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4-8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ ευρώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).

Ήδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του χρόνου έχει αντλήσει από τις αγορές 7,5 δισ. ευρώ.

«Η έκδοση φαίνεται να είναι επιτυχημένη, αλλά η επιτυχία μιας έκδοσης έχει πολλά συστατικά» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ανέφερε ότι «η έκδοση φαίνεται να είναι επιτυχημένη, αλλά η επιτυχία μιας έκδοσης έχει πολλά συστατικά», όπως ο όγκος της έκδοσης, το ύψος του επιτοκίου και η ποιότητα της έκδοσης, ενώ φαίνεται να επιτυγχάνονται και οι τρεις στόχοι.

Tags:
χρηματιστήριο, επένδυση, ΟΔΔΗΧ, έκδοση, ομόλογο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK