19:17 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 30
Βρείτε μας

Μπαίνεις σε καραντίνα; Έρχονται απλήρωτες υπερωρίες. Η αρχική διάταξη του υπουργείου Εργασίας φέρεται να καταργούσε ουσιαστικά το οκτάωρο και να έφερνε στο προσκήνιο το εντεκάωρο μέχρι να αναπληρωθούν οι χαμένες εργασιακές ώρες. Τι φαίνεται ότι θα προβλέπει η αναθεωρημένη ρύθμιση.

Σάλος προκλήθηκε έπειτα από φερόμενη επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας, που υποστηρίζει ότι όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα επτά ή 14 ημερών, με την προϋπόθεση ότι είναι αδύνατο να εργαστούν μέσω τηλεργασίας, θα κληθούν να αναπληρώσουν με απλήρωτες υπερωρίες τις εργατοώρες που έχασαν.

Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί στο Sputnik η δικηγόρος-εργατολόγος, Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα, μεταξύ των αρχικών σχεδιασμών της κυβέρνησης για τη θέσπιση μέτρων λόγω του κορονοϊού στον χρόνο της εργασίας, ήταν και η εισαγωγή διατάξεως, σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος, που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες θα λάμβανε κανονικά τις αποδοχές του, πλην όμως, με τη λήξη της αναγκαστικής απουσίας, θα υποχρεούνταν να αναπληρώσει τις χαμένες ημέρες και ώρες εργασίας εντός τεσσάρων μηνών και σε κάθε περίπτωση έως τα τέλη του 2020 με επιπλέον απασχόληση έως και τρεις ώρες ημερησίως, χωρίς βέβαια, να δικαιούται οποιαδήποτε πρόσθετη αμοιβή.

Η αρχική διάταξη καταργούσε ουσιαστικά το οκτάωρο και επέβαλε το εντεκάωρο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι «χαμένες» εργασιακές ώρες, ενώ τώρα το αρμόδιο υπουργείο φέρεται τελικά να οδηγείται στη θέσπιση του εννιαώρου για τον ίδιο σκοπό.

«Η εν λόγω διάταξη φαίνεται να βελτιώνεται προς την κατεύθυνση της θέσπισης υποχρέωσης για αναπλήρωση μόνο του ημίσεος των "χαμένων" εργασιακών ωρών, με παροχή πρόσθετης εργασίας μέχρι μίας ώρας ημερησίως και σε χρόνο ακόμα και μετά το πέρας του 2020, χωρίς πρόσθετη αμοιβή» επισημαίνει η Μ. Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος-εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, αναφέρει ότι ο εργαζόμενος «χαρίζει στον εργοδότη την υπερεργασιακή απασχόλησή του»:

«Μέχρι το καλοκαίρι υπήρχαν σχετικές καταγγελίες για αναγκαστικές απολύσεις εκεί που δεν μπορούσε να γίνει τηλεργασία. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να λάβει ο εργαζόμενος ειδική άδεια ασθενείας που να χρηματοδοτείται από το κράτος και όχι από τον εργοδότη. Στην Ιταλία ή την Ισπανία δίνονται πληρωμένες άδειες από τον αντίστοιχο ΕΟΔΥ».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι ο Ν. 3986/2011, οριοθέτησε το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με την υποχρέωση να τηρούνται οι 40 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο απασχόλησης.

Επιπλέον, η οποιαδήποτε υπέρβαση του νόμιμου εβδομαδιαίου ωραρίου στη χώρα μας προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, ενώ απαιτείται συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας ώστε να εγκριθεί σε ετήσια βάση ο αριθμός υπερωριών πέραν του ορίου του νόμου.

Από την πλευρά της, η Μ. Τσίπρα, αναφέρεται στον ρόλο που πρέπει να έχει το κράτος εν μέσω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας:

«Είναι αναμφισβήτητο ότι οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, που μαστίζουν τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο εφόσον τα εισαγόμενα μέτρα επιτυγχάνουν να επιφέρουν μία δίκαιη και εύλογη ισορροπία μεταξύ των αντικρουόμενων συμφερόντων των μερών. Και στο σημείο αυτό, το Κράτος καλείται να παίξει έναν σοβαρό εξισορροπητικό και ρυθμιστικό ρόλο, αναλαμβάνοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό τη χρηματοδότηση της κρίσης. Αυτή, εξάλλου, ήταν και η αντίληψη που εκφράστηκε έστω και μερικώς από το σύνολο σχεδόν των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάγκη εξισορρόπησης καθίσταται ακόμα εντονότερη στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει ήδη υποστεί σε όλα τα επίπεδα τις συνέπειες μίας υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσεως.  

Με τα δεδομένα αυτά, κατανοεί κανείς την ανάγκη "ελάφρυνσης" των οικονομικών βαρών, που φέρουν οι επιχειρήσεις και η διασφάλιση της ρευστότητάς τους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η μετακύλιση των συνεπειών μίας υποχρεωτικής άδειας στις πλάτες των εργαζομένων και μάλιστα με τη μορφή της καθιέρωσης υποχρέωσης παροχής πρόσθετης εργασίας, χωρίς αμοιβή, κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση εύλογη και σίγουρα δεν είναι η λύση στο μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας».

Παράλληλα, η δικηγόρος σημειώνει ότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η πάγια τακτική της μετακύλισης βαρών στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, «αντί να οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα της ευημερίας και της ανάκαμψης, επέτεινε τις συνέπειες της κρίσεως και οδήγησε την ελληνική οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση. Οι λανθασμένες αυτές επιλογές του παρελθόντος, δεν πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθούν στην κρίσιμη αυτή παγκόσμια συγκυρία, εάν πραγματικά θέλουμε να εξέλθουμε με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες και από αυτό τον μεγάλο κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα».

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
υπερωρίες, εργαζόμενοι, εργασία, εργασιακά, πανδημία, κορονοϊός, κοροναϊός, καραντίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK