01:03 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, αφού, όπως λέν, αντιμετωπίζουν αδιαφορία από την κυβέρνηση.

Με το αιτιολογικό πως η κυβέρνηση αγνοεί τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορονοϊού στον κλάδο της εστίασης, τα μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα καταστήματα από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, όπως λένε στην ανακοίνωσή τους, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων να συνεχιστεί και σε επόμενες φάσεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του Σωματείου: «Προσπαθήσαμε πολύ όλο το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την κυβέρνηση, θέτοντας προς συζήτηση οργανωμένες προτάσεις και ένα πλήρως μελετημένο σχέδιο δράσης που θα προστάτευε τον κλάδο, προβλέποντας την καταστροφή που ερχόταν κατά πάνω μας. Ωστόσο, αυτό που εισπράττουμε μέχρι σήμερα, είναι αυτό που εισπράττει ο κλάδος από κάθε κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ».

Τα αιτήματα των επιχειρηματιών εστίασης

Τα μέλη του Σωματείου, που ανήκουν σε έναν επιχειρηματικό κλάδο που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, όπως αναφέρουν, εξαιτίας της πανδημίας, ζητούν από την κυβέρνηση απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, ελευθερία για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς χώρους, μείωση των ενοικίων, μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, οικονομική ενίσχυση ώστε να μην αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις και άλλα αιτήματα.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο ζητά από την κυβέρνηση:

 • Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.ά. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑμεΑ, καροτσιών. Παράλληλα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας πέραν τις 00:00, επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας εσωτερικών χώρων, catering, αιθουσών δεξιώσεων γάμων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων κ.λπ. Επαναπροσδιορισμός των μέτρων για τους όρθιους πελάτες, ούτως ώστε να επιτρέπεται ο χορός και ταυτόχρονα η ύπαρξη συνεργασίας με μουσικούς, καλλιτέχνες και djs.
 • Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δεν γίνεται να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουν και να πληρώνουν το 100% αυτού, και αντίστοιχα να γίνει φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό %.
 • Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.
 • Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTE TV κτλ.). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητα αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.

Παράλληλα, υπάρχουν και τα αιτήματα:

 • Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.
 • Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων.
 • Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.
 • Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 5% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 10.000€.
 • Δανειοδότηση από τράπεζες με 12μηνη άτοκη αποπληρωμή, με ενίσχυση του εκδότη μετά από διαπιστωμένη αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο πότε την εξέδωσε και λήξη από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων. Ως έκτακτη λύση, σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία, αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.
 • Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Σωματείου, οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν:
 • Ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ και στον ΕΟΤ.
 • Κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.
 • Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωσης των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση και επαναπροσδιορισμός των μέτρων λειτουργίας, όσον αφορά την επισκεψιμότητα.
 • Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (π.χ. επιδότηση ενοικίου).
 • Καταβολή έκτακτου επιδόματος 800€ ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ, μιας και πλήττονται συνεπείς επιχειρηματίες που επέλεξαν να έχουν το ίδιο ΑΦΜ σε διαφορετικές δραστηριότητες.

Επίσης:

 • Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.
 • Μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών.
 • Θέσπιση ειδικού ταμείου «ανεργίας-αποζημίωσης» για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.
 • Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορονοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.
 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων και το 20% του μισθού τους, προκειμένου να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, μέχρι να επέλθει η κανονικότητα.

Σε στάση αναμονής οι επιχειρήσεις εστίασης της Αττικής

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης της Αττικής, παραμένουν σε στάση αναμονής, χωρίς να έχουν αποφασίσει αν θα συμμετάσχουν στη κινητοποίηση από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, βάζοντας λουκέτο στα μαγαζιά τους, όπως αποφάσισε η ΠΑΣΚΕΔΙ.

Όπως τονίστηκε από την Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής (ΕΕΕΣΑ) η απόφαση για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΚΕΔΙ, θα ληφθεί μαζί με όλα τα σωματεία ύστερα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα, η Ένωση εστιατορίων της Αττικής επισημαίνει ότι η ΠΑΣΚΕΔΙ, λειτουργώντας αυτόνομα, αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο καταστημάτων.

Ασκώντας μια κατά κάποιο τρόπο κριτική για αυτή την αυτόνομη απόφαση της ΠΑΣΚΕΔΙ,η Ένωση των εστιατορίων της Αττικής ανακοίνωσε πως «η ΕΕΕΣΑ θα συναποφασίσει μαζί με όλα τα σωματεία της Ελλάδας αλλά και με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανό μας την ΠΟΕΣΕ, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, για την στάση που θα κρατήσουμε και για το τι κινητοποιήσεις θα οργανώσουμε».

Lockdown στην εστίαση: «Κάποιοι πέθαναν από την πανδημία, ας μην πεθάνουν περισσότεροι από πείνα»

Ρολά για έξι μέρες αναμένεται να κατεβάσει σειρά καταστημάτων εστίασης καθώς και μπαρ-καφετέριες έπειτα από το κάλεσμα για «λουκέτο» που απευθύνει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) προς τους ιδιοκτήτες.

Φαγητό, καφές και ποτό αναμένεται να «κοπούν» τις επόμενες ημέρες από αρκετούς καταστηματάρχες που αναστέλλουν συμβολικά τη λειτουργία τους.

Βασικά αιτήματα η άρση των μέτρων που περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθώς και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Μπορεί η διαδικασία να μην είναι δεσμευτική για όλους, αλλά ενδέχεται να κρατήσει και για κάποιους μήνες.

«Περίπου 300 συνάνθρωποί μας πέθαναν από την πανδημία, ας μην πεθάνουν περισσότεροι από την πείνα» τονίζει στο Sputnik η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ, Νίκη Κωνσταντίνου.

«Συνήθως η ποιότητα βοηθά μια επιχείρηση να κερδίσει, αλλά στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή πλήττονται όλοι και πρέπει να γίνει αντιληπτό αυτό. Χιλιάδες συνάδελφοί μας ζήτησαν το συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων. Θα στοιχίσει σε εμάς. Αν θέλουμε μια αλλαγή, πρέπει εμείς να αλλάξουμε πρώτα εντός μας, ακόμα και με αυτό το άναρχο κλείσιμο, που θα πραγματοποιήσουμε τους επόμενους μήνες» προσθέτει.

Το σωματείο ζητά από την κυβέρνηση σχέδιο αντιμετώπισης για τις συνέπειες του κορονοϊού αλλά και των μέτρων κατά της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος κάνει λόγο για έλλειψη 150.000 εποχικών εργαζομένων σε σχέση με πέρυσι. «Η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει ώστε να πληρωθούν τα ένσημά τους και να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας. Αρκετοί θα αντιμετωπίσουν βιοποριστικό πρόβλημα τον χειμώνα. Είναι απορίας άξιο το πώς θα συντηρηθούν».

Επιχειρήσεις όπως μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης είδαν τους τζίρους τους να πέφτουν έως και 90%. «Πρόκειται για ολική καταστροφή. Σημαίνει άτυπο λουκέτο. Άρα οι επιχειρήσεις που έπεσαν στα χαρακώματα λόγω πανδημίας έπρεπε να υποστηριχθούν».

Ανάμεσα στα αιτήματα των μελών του σωματείου, είναι και η απαλλαγή για το 2020 των επιχειρήσεων από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.ά. αλλά και η ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ως μείζον κοινωνικό ζήτημα η κα Κωνσταντίνου χαρακτηρίζει την κυβερνητική άρνηση για συζητήσεις με το σωματείο που εκπροσωπεί. «Δεν βλέπουμε καν τη διάθεση να συζητήσουν οι αρμόδιοι τα θέματα που δημιουργούν πρόβλημα και ματώνουν την παραγωγή μας. Δεν είναι λογικό να αρνούνται για συζητήσεις με τους ανθρώπους που έχουν επιφορτιστεί από τις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται».

«Στην ουσία έχουν σπάσει όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας μέσα από όσα γίνονται. Σε καμία περίπτωση δεν αντιτασσόμαστε ως σωματείο στα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αν όμως εμείς χρησιμοποιούμε στο μισό χρόνο του 24ώρου που συνηθίζαμε, χρησιμοποιούμε το 50% των μαγαζιών που νοικιάζουμε, συνεργαζόμαστε με λιγότερους εργαζόμενους, θα πρέπει το κράτος να μας καλύψει το κενό που είναι αδύνατο να καλυφθεί από εμάς καθότι δεν υπάρχουν χρήματα. Τον Ιούνιο ξεκινήσαμε με χρέη και ήταν αδύνατο να πληρώσουμε προμηθευτές. Ζητήσαμε χρήματα, το 5% του περσινού τζίρου, ώστε να πέσουν στην πραγματική οικονομία. Κάποιοι πήραν 800 ευρώ τον Μάιο και 534 ευρώ τον Ιούνιο. Όχι όλοι, όμως μόνο ο ένας μέτοχος, παρά το γεγονός ότι μια επιχείρηση μπορεί να έχει πέντε μετόχους. Άγνωστο όμως πού βρίσκονται τα χρήματα».

Όσον αφορά τα ενοίκια των ακινήτων, επισημαίνει ότι αρκετοί αδυνατούν να καταβάλουν το 60% των ενοικίων.

«Αν δεν εισπράξει η επιχείρηση, θα είναι αδύνατο να γίνει η καταβολή υποχρεώσεων».

Την ίδια στιγμή εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την είσοδο των τουριστών στη χώρα χωρίς ελέγχους. «Ζητήσαμε τουρίστες, αλλά θέλουμε να είναι υγιείς. Στην αρχή δεν γίνονταν έλεγχοι».

«Μπορεί η διεθνής πολιτική σκακιέρα να επιτάσσει να εξαφανίζονται οι αδύναμοι κάτω από το τακούνι των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών που συγκρούονται. Όμως κάθε κυβέρνηση κάθε χώρας θα πρέπει να έχει μια ανθρωπιστική έκφραση πάνω στους αδύναμους πολίτες και σε όσους ρισκάρουν με το επιχειρείν» καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ.

Tags:
διαμαρτυρία, οικονομική ενίσχυση, πανδημία, Κυβέρνηση, διακοπή λειτουργίας, εστιατόρια, εστιατόριο, εστίαση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK