19:47 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αισιόδοξος για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μπει σε αναπτυξιακό κύκλο με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην Ευρωζώνη ήταν 9%, δείχνουν τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργείο Οικονομικών
© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC

Όπως τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist, οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία. 

Επισήμανε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από έξι επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στην πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο -ιστορικά- κόστος δανεισμού της χώρας. Ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ., που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Έκανε αναφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές των τελευταίων έξι μηνών σημειώνοντας, μεταξύ άλλων:

  • Την ψήφιση και υλοποίηση με επιτυχία προγράμματος στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.
  • Την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά.
  • Την προώθηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (όπως το Ελληνικό κ.λπ.).
  • Τη δρομολόγηση σχεδίων ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε όμως χαρακτηριστικά ότι «δεν πανηγυρίζουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι οι εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι μπροστά μας».

Τέλος έδωσε έμφαση στη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου. Ενός σχεδίου που, όπως τόνισε, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Tags:
Ύφεση, κορονοϊός, Economist, οικονομία, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK