08:07 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2503)
0 04
Βρείτε μας

Σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες (65,1%) δήλωσαν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που προβλέπει ύφεση 9,5% στην Ελλάδα για το 2021.

Το πώς βλέπουν οι Έλληνες πολίτες τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τον κορονοϊό, καθώς και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας λόγω της πανδημίας καταγράφει, μεταξύ άλλων, έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε συνεργασία με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.

Σύμφωνα με την έρευνα -που διενεργήθηκε τον Αύγουστο μεταξύ σχεδόν 40.000 ατόμων από οκτώ χώρες που χρηματοδοτούνται από την EBRD, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και από έξι άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης- σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες (65,1%) δήλωσαν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την πανδημία της COVID-19.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι το τέταρτο υψηλότερο μεταξύ των 14 χωρών. Προηγούνται η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Μικρότερη η ανάκαμψη στην Ελλάδα για το 2021

H EBRD σημειώνει ότι η COVID-19 διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση 9,5% φέτος και ανάπτυξη 4% το 2021 έναντι ύφεσης 6% και ανάπτυξης επίσης 6%, αντίστοιχα, που προέβλεπε τον Μάιο.

Για το σύνολο της περιοχής EBRD προβλέπει ύφεση 3,9% φέτος και ανάπτυξη 3,6% το 2021 έναντι ύφεσης 3,5% και ανάπτυξης 4,8% τον Μάιο.

«Πριν από την πανδημία, όλοι οι οικονομικοί δείκτες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση: αύξηση του ΑΕΠ (1,9% το 2018 και το 2019), σταθερή μείωση της ανεργίας, ισχυρά δημοσιονομικά πλεονάσματα και σε υψηλό 12ετίας ο δείκτης οικονομικού κλίματος». Σημειώνει ακόμη ότι «η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα τελευταία χρόνια πρόσφεραν τα εφόδια για την υλοποίηση ενός ισχυρού δημοσιονομικού πακέτου αντίδρασης στην πανδημία της COVID-19, το οποίο ανέρχεται στο 8,4% του ΑΕΠ και περιλαμβάνει μία σειρά μέτρων για την απορρόφηση του αντίκτυπου της πανδημίας, στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις ευπαθείς ομάδες». 

Οι επιπτώσεις στην εργασία

Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που απάντησε θετικά στην ερώτηση για το κλείσιμο των οικογενειακών επιχειρήσεων ήταν 6,5% - με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Αίγυπτο (33,2%) και το χαμηλότερο στην Ολλανδία (1,2%).

Ποσοστό 16,4% των Ελλήνων δήλωσε ότι έχασε τη θέση εργασίας τους, με το χαμηλότερο να καταγράφεται στη Γερμανία (3,4%) και το υψηλότερο στην Αίγυπτο (23%).

Σύμφωνα με την έρευνα, σε αναστολή σύμβασης τέθηκε το 15,3% των Ελλήνων. Ποσοστό 12,6% δήλωσε πως έλαβε προσωρινά άδεια άνευ αποδοχών, ενώ το 25% είπε ότι είχε μείωση μισθού και το 18,4% ότι υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή του.

Το 17,4% των Ελλήνων δήλωσαν ότι εργάστηκαν περισσότερες ώρες και το 11,6% ότι έκαναν δεύτερη δουλειά, ενώ ένα ποσοστό 14,7% που δεν εργάζονταν πριν βρήκαν νέα εργασία.

Λίγο περισσότεροι από έναν στους τρεις Έλληνες (το 36,8%) δήλωσαν ότι δεν επηρεάστηκαν από την COVID-19, με το υψηλότερο σχετικό ποσοστό να καταγράφεται στην Ολλανδία (72,9%) και το χαμηλότερο στην Αίγυπτο (9,1%).

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2503)
Tags:
εργασία, οικονομία, έρευνα, κορονοϊός, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK