19:26 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Από την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε πιλοτικά η ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων, «myDATA» και αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τα παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.

Πιλοτικά ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου η ψηφιακή διαβίβαση στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων, «myDATA». Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις και τα παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και μετά.

Για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας myDATA, ελήφθη υπόψη ο βαθμός ετοιμότητας των επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για αποτέλεσμα κοινής απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Έτσι, προβλέπονται τα εξής:

  • Όσον αφορά το 2020 οι επιχειρήσεις μπορούν να διαβιβάσουν τα παραστατικά μόνο του τελευταίου τριμήνου. Για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν τα κίνητρα ηλεκτρονικής τιμολόγησης μέσω παρόχου για το 2020, η υποχρέωση διαβίβασης των παραστατικών εσόδων όλου του έτους θα παραμείνει.
  • Η ψηφιακή διαβίβαση των παραστατικών στο myDATA καθίσταται υποχρεωτική από την 1η Γενάρη του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Οκτώβρη 2020, η πλατφόρμα mydata.aade.gov.gr προσφέρει τα εξής:

  • Δυνατότητα εγγραφής στην ειδική διεπαφή της ΑΑΔΕ (myDATA RESTAPI) για διαβίβαση παραστατικών μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικά /λογιστικά, ERP).
  • Διαθέσιμη ειδική φόρμα για καταχώρηση παραστατικών για επιχειρήσεις με μικρό τζίρο ή μικρό πλήθος παραστατικών. Σημειώνεται ότι μέσα στον Νοέμβριο οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από την πλατφόρμα myDATA να εκδίδουν τα τιμολόγιά τους και να λαμβάνουν αντίγραφά τους σε ψηφιακή μορφή.

Παράλληλα, από την Δευτέρα 5/10/2020 μια ειδική υπηρεσία εξυπηρέτησης και υποδοχής ερωτημάτων θα λειτουργεί στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ, τηλ.: 213.1621000) σχετικά με την πλατφόρμα myDATA.

Στο πλαίσιο αυτό, ΑΑΔΕ καλεί όλες τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν ενεργά στο τρίμηνο της πιλοτικής λειτουργίας, ώστε να προετοιμαστούν για την παραγωγική περίοδο και να συμβάλουν με γόνιμες παρατηρήσεις στη βελτίωση της πλατφόρμας myDATA με τον υφυπουργό Οικονομικών να μιλά για μια «μεγάλη καινοτομία, που αποτελούσε προγραμματική μας δέσμευση που υλοποιείται σήμερα».

Tags:
myDATA, Υπουργείο Οικονομικών, επιχειρήσεις, ΑΑΔΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK