04:07 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα αναδρομικά αναμένεται να καταβληθούν μέσα στον Οκτώβριο, ωστόσο διαφορετικά δεδομένα ισχύουν  για συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των αναδρομικών των συνταξιούχων έχει ξεκινήσει καθώς τα χρήματα αναμένεται να καταβληθούν το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, ήτοι μεταξύ 15 και 31 Οκτωβρίου.

Παρόλα αυτά, διαφορετικά είναι τα δεδομένα για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα απ’ αυτούς του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα θα επιστραφούν τα ποσά μίας περικοπής που κρίθηκε αντισυνταγματική (του νόμου 4093 του 2012), ενώ στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα επιστραφούν τα ποσά δύο περικοπών (των νόμων 4093 και 4051 του 2012), όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Αιτία για τη διαφορά μεταξύ συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι η διαφορετική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον νόμο 4051, σύμφωνα πάντα με τη δημόσια τηλεόραση.

Μιλώντας για το θέμα, ο Νίκος Καλάκος, τέως διευθυντής του ΕΤΕΑΕΠ, ανέφερε τα εξής:

«Την Παρασκευή το βράδυ μπήκε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του “μαύρου χρήματος” που θα ψηφιστεί αύριο, Τρίτη, που δεν ανταποκρίνεται στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα, η οποία ναι μεν κρίνει αντισυνταγματικές τις κρατήσεις που έγιναν με τον νόμο 4051 ήδη από το 2017, όσον αφορά όμως τον νόμο 4093 η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου φαίνεται να προκρίνει διάστημα όχι 11μήνου αλλά από 1/1/2013 και μετά για επιστροφή αναδρομικών, άρα μεγαλύτερη επιστροφή αναδρομικών. Η κυβέρνηση βέβαια, με την τροπολογία που καταθέτει το περιορίζει και αυτό στο 11μηνο».

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων, από τη στιγμή που ο νόμο 4051 κρίθηκε αντισυνταγματικός κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο και συνταγματικός κατά το ΣτΕ θα έπρεπε να πάει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο».

«Άρα η απόφαση που πάρθηκε για τα αναδρομικά είναι μια πολιτική απόφαση. Έτσι έκρινε η κυβέρνηση να δοθεί στον μεν ιδιωτικό τομέα το 11μηνο και για τους δύο νόμους, στους δε δημοσίους υπαλλήλους μόνο για τον νόμο 4093. Άλλωστε, ότι το ποσόν είχε προσδιοριστεί εδώ και ενάμιση μήνα στο 1,4 δισ. ευρώ δείχνει ότι η απόφαση είχε ληφθεί πολιτικά κι όχι βάση των αποφάσεων των δικαστηρίων. Γι’ αυτό προκύπτει αυτή η διαφορά των αναδρομικών ανάμεσα στους δικαιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια πιστεύω ότι θα συνεχίσουν και θα περιμένουν το αποτέλεσμα» κατέληξε ο κ. Καλάκος.

Τι ισχύει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά αφορούν σε αντισυνταγματικές μειώσεις των 11 μηνών που μεσολάβησαν ανάμεσα σε απόφαση του ΣτΕ και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή την περίοδο από τις 11 Ιουνίου 2015 έως τις 13 Μαΐου 2016.

Τα ποσά των αναδρομικών θα χορηγηθούν ανάλογα με τις κύριες συντάξεις που λάμβαναν οι συνταξιούχοι την περίοδο των περικοπών. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ που λάμβανε σύνταξη περίπου 1.000 ευρώ όταν έγιναν οι περικοπές, θα λάβει 600 ευρώ για το 11μηνο.

Tags:
αναδρομικά συντάξεων, αναδρομικά, Συντάξεις, συνταξιοδότηση, συνταξιούχος, Συνταξιούχοι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK