03:24 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (988)
0 61
Βρείτε μας

Μια πρώτη εκτίμηση αναφορικά με τα όσα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 κάνει στο Sputnik ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης. Πώς αποτιμά το ενδεχόμενο ενός lockdown.

Ύφεση 8,2% για το 2020 και ρυθμό ανάπτυξης 7,5% για το 2021 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, τη Δευτέρα.

«Το 2021 πρόκειται για μια χρονιά όπου το έλλειμμα θα είναι υπαρκτό και θα ανέβει. Θα είναι ένας προϋπολογισμός που ουσιαστικά θα πριμοδοτεί την οικονομία σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το momentum της ανάκαμψης. Αυτή είναι η προσπάθεια που θα υπάρξει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αν προσέξετε» αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο Sputnik.

Αναφερθείς στο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, ο κ. Πέτρακης τονίζει ότι τα πρώτα χρήματα θα έρθουν στο τέλος του 2021.

«Από το τέλος του 2021 θα ξεκινήσουν να έρχονται χρήματα από το συνολικό πακέτο των 750 δισ. της ΕΕ. Νομίζω ότι είναι ένα μείγμα πολιτικής που διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού. Η προοπτική θα επανέλθει όταν βγει το εμβόλιο» εξηγεί.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται σε «αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και σε εκτιμώμενη αύξηση των ελέγχων». 

«Ας ελπίσουμε ότι η οικονομική πραγματικότητα θα εξελιχθεί όπως τη φανταζόμαστε, διαφορετικά θα πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις. Είναι μια εποχή εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» συμπληρώνει.

Οι προβλέψεις για τις οικονομικές συνέπειες ενός lockdown

Ερωτηθείς αν ο προϋπολογισμός έχει λάβει υπόψιν ένα γενικό lockdown, ο κ. Πετράκης απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν έχει προβλεφθεί και θα είναι δύσκολο να γίνει. 

«Είναι εκτός προδιαγραφών. Ελπίδα όλων είναι να μη γίνει» σχολιάζει ο καθηγητής.

Όσο για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση ενός τοπικού lockdown στην Αττική με τους περιορισμούς που ίσχυαν τον Μάρτιο, ο κ. Πετράκης απαντά:

«Η Αττική δεν είναι απλά μια περιφέρεια, αλλά η μισή παραγωγική δύναμη της χώρας. Θα χάναμε σίγουρα 0,6 μονάδες από την ανάπτυξη. Δεν θα ερχόταν ολική καταστροφή, αλλά σίγουρα δεν θα ήταν κάτι θετικό».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (988)
Tags:
Προϋπολογισμός, κορονοϊός, κοροναϊός, πανδημία, οικονομία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK