17:56 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ένα πακέτο τριών παρεμβάσεων αναφορικά με οφειλές και δόσεις στην εφορία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πακέτο τριών παρεμβάσεων όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στην κυβερνητική προσπάθεια για στήριξη των φυσικών και νομικών προσώπων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, κάνοντας λόγο για ένα «συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης».

«Σχέδιο» συμπλήρωσε «που μεταξύ άλλων έδωσε τη δυνατότητα παράτασης της δυνατότητας αναστολής πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων δανείων».

Το νέο πλαίσιο, όπως είπε, «τείνει χείρα βοηθείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παρέχει λύσεις» για οφειλές πριν και μετά το lockdown

Πρώτη ρύθμιση

Πρώτη παρέμβαση είναι μία ρύθμιση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων. Αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Τους δίνεται η δυνατότητα να εντάξουν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Έκανε λόγο για ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 20 Απριλίου του 2021, μπορούν να ρυθμιστούν από τον Μάιο του 2012 σε 12 δόσεις, άτοκα, ή σε 24 δόσεις, με τόκο 2,5%.

Όλοι έχουν τη δυνατότητα για ένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων για όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους.

Οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν από τον Μάιου του 2021 και μετά στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

Δεύτερη ρύθμιση

Όσοι επλήγησαν από την πανδημία και δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τη ρύθμιση τμηματικής πληρωμής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου - Σεπτεμβρίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά από τον Οκτώβριο του 2020. 

Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, όσοι έχασαν τη ρύθμιση από 1/11/19 και μετά μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση για 24 ή 48 δόσεις. 

Τρίτη ρύθμιση

Οφειλές στις φορολογική διοίκηση από καταπτώσεις δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του κράτους, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.   

Tags:
δόσεις, οφειλές, εφορία, Χρήστος Σταϊκούρας, οικονομία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK